NOATrainings_Foto

5 tips voor maximale veiligheid met een minimum aan kosten

Veiligheid en opleidingen zijn wettelijk verplicht. Maar is die verplichting de enige reden om te investeren in veiligheid? Natuurlijk niet!

Of je nu een bedrijfsleider of medewerker bent, iedereen wil een werkomgeving waar men zich veilig voelt. Competentietrainingen zijn daarbij een eerste stap. De wil om de opgedane kennis toe te passen, hangt echter onlosmakelijk vast aan de bedrijfscultuur.

1. Draag je veiligheidscultuur uit met volledige betrokkenheid van het management

Het gebeurt regelmatig. Een leidinggevende verschijnt op de werf in een nette outfit en leidt een delegatie rond zonder een helm te dragen of kennis te geven aan andere veiligheidsnormen. Hoe zou dit overkomen bij de medewerkers die wél de strenge regelgeving moeten respecteren, denk je? Een manager of andere leidinggevende moet een voorbeeld zijn voor zijn medewerkers. De veiligheidsnorm die hij hanteert, is degene die zij zullen overnemen.

2. Betrek alle medewerkers in je bedrijfscultuur

Wat denk je van de volgende situatie? Een heftruck rijdt talloze keren per dag langs een voetgangerspad en dat zorgt voor overlast. Stel je medewerkers voor om hier zelf een oplossing hiervoor te bedenken. Zo kan het magazijn misschien anders ingericht worden, de heftruck van route veranderen of het pad anders leggen. Hierdoor beseffen ze de impact die veiligheid heeft op hun werkomgeving én wordt hen duidelijk gemaakt dat ook hun inzichten tellen. Op die manier worden ze automatisch gemotiveerd om bepaalde regels toe te passen.

3. Vang weerstand constructief op

Wanneer er gewerkt wordt in een omgeving waar de temperaturen hoog kunnen oplopen, staan medewerkers meestal niet te springen om een helm en pak aan te doen. Het lijkt vreemd dat medewerkers veiligheid niet belangrijk zouden vinden, maar deze veiligheidsvoorschriften hebben wel een impact op het persoonlijk comfort. Toon toch begrip voor hun situatie, spreek vanuit een bezorgdheid voor hun welzijn en betrek hen bij het zoeken naar mogelijke verbeteringen.

4. Beloon goed gedrag

Sancties behoren niet tot een open veiligheidscultuur, maar hoe zorg je dan voor een systeem dat mensen toch de regels doet opvolgen? Door ze te belonen als ze voor de juiste aanpak kiezen.

Doe bijvoorbeeld eens een “positieve veiligheidsrondgang” waarbij je voor alle positieve dingen die je ziet een compliment geeft. Dat schept veel meer motivatie dan een rondgang waarbij je enkel opmerkingen voor de tekortkomingen geeft. Complimenten geven positieve energie en zetten mensen aan om nog meer hun best te doen.

5. Werk met een vaste structuur

Ten slotte is het erg belangrijk om veiligheid als een vast agendapunt te zien en dit zowel te bespreken bij korte meetings op de werkvloer, als bij vergaderingen in het hoger kader.