oct-web-2016-002

3D-printing vindt steeds meer de weg naar operatiezaal

oct-web-2016-002Orthopedisten van het Orthopedisch Centrum, dat deel uitmaakt van AZ Turnhout, hebben aan een publiek van 260 huisartsen en kinesitherapeuten innovatieve prothesetechnieken voorgesteld. Dat gebeurde ter gelegenheid van het 3de Locomotorisch Forum dat plaatsvond bij Utopolis in Turnhout. Wat bleek? 3D-printing heeft helemaal de weg gevonden naar de operatiezaal.

In de volle zaal passeerden alle gewrichten de revue: hand, pols, rug, heup, knie, schouder. Het publiek kreeg de nieuwste trends voorgeschoteld. Zo blijkt dat de ziekenhuizen alle belang hebben bij het nauwkeurig verzamelen van data (Evidence Baced Medicine), dat ook 3D-printing zijn weg heeft gevonden in de ziekenhuizen en dat de nieuwste operatietechnieken niet alleen zorgen voor een snellere revalidatie maar ook kostenbesparend werken.

Kostenbesparend
“Het is van belang dat we de patiënt innovatieve basisprothesechirurgie kunnen aanbieden aan betaalbare prijzen”, aldus dokter Erik Vanlommel, medisch diensthoofd van het OCT. “Bovendien streven we naar protheses met een lange levensduur door hun hoge kwaliteit en technieken die een kortere opname nodig hebben en snellere revalidatie mogelijk maken. Zo werken we kostenbesparend voor de patiënt en voor de maatschappij.”

Gastspreker Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Volksgezondheid, lichtte zijn visie op een transparant kwaliteitsbeleid en een efficiënte hervorming van de ziekenhuizen toe. “Ziekenhuizen zijn ideaal geplaatst, en zelfs essentieel, om kwaliteitsindicatoren te helpen uitbouwen. Want ook in de zorgsector wordt dataverzameling van levensbelang.” Ook de hervorming van de ziekenhuissector is een absolute noodzaak. “Ik stel met plezier vast dat de ziekenhuizen in deze Kempense regio het voortouw nemen in het streven naar een efficiënte, onderlinge samenwerking.”