janssen pharmaceutica beerse

125 tot 148 jobs bedreigd bij Janssen Pharmaceutica

Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica (Johnson&Johnson) in Beerse heeft vrijdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt 125 tot 148 werknemers te willen laten afvloeien. “Deze intentieverklaring zou een impact hebben op alle afdelingen met uitzondering van de supply chain of productie”, klinkt het bij de vakbonden.

De vakbonden ACV, ABVV-BBTK en ACLVB kregen vrijdag bij Janssen Pharmaceutica in Beerse het nieuws te horen dat de geneesmiddelenproducent 125 tot 148 banen wil schrappen. Bij de vestigingen van Janssen in Beerse, Geel en Olen werken in totaal 5.309 mensen, van wie ongeveer 4.400 in Beerse.

“De intentie tot herstructurering zou een impact hebben op alle afdelingen, met uitzondering van de supply chain of productie”, zegt Serge Seret van BBTK-ABVV. Die productie bevindt zich vooral in de plants in Geel en Olen, en slechts in beperkte mate in Beerse.

“Johnson & Johnson pakt de grootste gezondheidsuitdagingen ter wereld aan met wetenschappelijke en technologische innovaties.”

 

“Om ook in de toekomst te blijven voldoen aan de behoeften van patiënten wereldwijd, moeten we ons aanpassen en onze activiteiten ontwikkelen in een complexe en snel veranderende omgeving. Geleid door ons credo zullen we medewerkers die door deze veranderingen worden getroffen, ondersteunen door hen te helpen nieuwe mogelijkheden binnen het bedrijf te verkennen en toegang te bieden tot loopbaandiensten en bijbehorende ondersteuning”

woordvoerder Tim De Kegel van Janssen Pharmaceutica

Amerikaanse beslissing

“Een van de aanleidingen van de herstructurering is het verlies van een patent op een geneesmiddel. Ook de geopolitieke situatie en bezuinigingen bij de regering zouden hiermee te maken hebben”, stelt Seret. Het geneesmiddel waarvan het patent dreigt te vervallen is de ontstekingsremmer Stelara. Als het patent daarvan vervalt, zullen ook de winsten hierop dalen.

“Het is opnieuw een beslissing die niet in de Kempen, maar in Amerika is genomen”, zegt Peter Goris van ACV.

 

“Het is een klassieke werkwijze van Johnson & Johnson. Zodra het bedrijf ziet dat bepaalde inkomsten en budgetten gaan wegvallen, grijpt het elders in om te garanderen dat de winstcijfers gehaald worden ten voordele van de aandeelhouders. Dus moet er gesnoeid worden”

Peter Goris van ACV

“Gezond bedrijf”

De vakbondssecretarissen benadrukken dat Janssen Pharmaceutica een erg gezond bedrijf is. “Vorig jaar was er ook al een gelijkaardige reorganisatie en we zijn erg geschrokken van de nieuwe aankondiging. We vreesden al langer op basis van bepaalde geruchten dat er bij de supply chain zou worden gesnoeid. Mogelijk dat de directie daarom nu benadrukt dat de reorganisatie niet daar gebeurt. Maar als je de personeelsevolutie in de Kempense vestigingen over meerdere jaren bekijkt, gaat die nog altijd in stijgende lijn, ondanks die geregelde herstructureringen.”

Reorganisatie

De Kempense directie zou zelf nog niet over alle informatie beschikken over hoe de reorganisatie nu concreet uitgewerkt gaat worden en welke afdelingen precies getroffen worden. De vakbonden hopen dat dit op de volgende overlegmomenten wel helder wordt. Die staan gepland op dinsdag 1 oktober, donderdag 3 oktober en maandag 7 oktober.

“We zullen er alles aan doen om de aangehaalde cijfers te doen dalen”, zeggen Seret en Goris.

“Bij Janssen Pharmaceutica in Beerse werken alleen bedienden en kaderleden en geen arbeiders. De directie heeft de bedoeling om tegen 30 december de operatie afgerond te hebben, maar het is afwachten of dat lukt. We proberen zo veel mogelijk mensen binnen Janssen tewerkgesteld te houden. En als het echt niet anders kan, moeten de geïmpacteerde personeelsleden een half jaar de tijd moeten krijgen om een andere job te vinden.”