Uitreiking Referentiebewijzen Inclusieve Onderneming bij Guenther Bakeries 130619

100 Kempense bedrijven mogen zich inclusief noemen

Bij Guenther Bakeries in Olen, een producent van hamburgerbroodjes, heeft een 100-tal Kempense bedrijven een ‘Referentiebewijs Inclusieve Onderneming 2019 in ontvangst genomen. Ze deden een beroep op I-Diverso uit Turnhout voor opleidingen, werkplekleren of taalcoaching.

Vlaanderen streeft tegen 2020 naar een werkzaamheidsgraad van 76%. Daarvoor moeten ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals 50-plussers, anderstaligen en langdurig werkzoekenden (opnieuw) toetreden. Om voor hen geschikte werkplekken te creëren deden afgelopen jaar in totaal 250 bedrijven en organisatie uit heel Vlaanderen en Brussel een beroep op werkplekarchitect I-Diverso.

Met zo’n 100 uit de Kempen hadden die een flink aandeel in dat aantal. Ze waren uitgenodigd in Olen door Sterpunt Inclusief Ondernemen, de koepelorganisatie van werkplekarchitecten. Guenther Bakeries is al langer een inclusieve onderneming.

Basiskennis Nederlands
“Het bedrijf heeft een intensieve samenwerking met ons op het vlak van taalondersteuning”, zegt Griet Somers van I-Diverso uit. “Het bedrijf heeft veel anderstalige werknemers in dienst voor wie het omwille van strenge veiligheidsvoorschriften belangrijk is dat zij een basiskennis bezitten van het Nederlands. Door taaladvies en -coaching op maat gaat hun Nederlands erop vooruit en geraken ze beter geïntegreerd, niet alleen op de werkplek maar ook daarbuiten.”