De naam Eysermans roept in de brede regio van Mol onmiddellijk associaties op met handeldrijven. Een familie van entrepreneurs, zoals dat wat chiquer klinkt. Maar in de Molse annalen staat geschreven “dat de clan vooral met hard werken de kost verdiende”.
Eysermansen waren aanwezig in de textielsector, in de kleinhandel van luxehuishoudartikelen en het beheer van een vakantiedomein. Vandaag zijn ze hoofdzakelijk actief in de bouw- en vastgoedsector. Het eerste hoofdstuk bouwgeschiedenis werd geschreven vlak na de Eerste Wereldoorlog toen Jozef – Jos – Eysermans een bouwbedrijf oprichtte. Wat eerst nog een eenmanszaak was, groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot een bedrijf met maar liefst 160 mensen in dienst.
De Klopper
“Ik heb hem spijtig genoeg nooit gekend”, vertelt zijn kleinkind Marc Eysermans, huidig zaakvoerder van nv Netebeemden. Hij ontvangt ons in zijn riante kantoor in het winkelcentrum Rozenbergpark bij de Rozenberg. Dat kantoor is trouwens maar een boogscheut verwijderd van de nog immer prachtige villa van grootvader Jos bij de Rozenberg, waar ook de eerste kantoren en magazijnen gevestigd waren.
“De Klopper was de bijnaam die de kloosternonnen van de Rozenberg hem hadden gegeven”, weet Marc. “Zijn gasten waren al in de vroege ochtend aan het timmeren. Trouwens, mijn bijnaam in Mol is ‘Marc van Bert van de Klopper’.” (Marcs vader heette Albert, red.)
“Met zijn bedrijf De Klopper realiseerde mijn grootvader grote bouwprojecten”, vertelt Marc. “Toen het nog een eenmansbedrijf was, heeft hij de muur rond het oude kerkhof in Mol opgetrokken. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf echt gegroeid en heeft de firma veel gebouwen heropgebouwd die tijdens de oorlog vernield waren, waaronder de Sint-Dimpnakerk in Geel.”
“Mijn grootvader heeft gebouwen neergezet die nu nog het uitzicht van Mol bepalen, zoals het Heilig Hartziekenhuis in het centrum van Mol en het Rijksopvoedingsgesticht op de Molderdijk”, vertelt Marc. “Nog later hebben ze ook de moderne kerk van Mol-Ginderbuiten gebouwd. Maar hij was niet alleen in Mol actief. Ook in Antwerpen staan gebouwen van hem. Zo heeft hij onder meer het Internationale Zeemanshuis gebouwd. En men heeft mij verteld dat hij de tegeltjes in de Waaslandtunnel, de bekende Konijnenpijp, heeft aangebracht.”
Pioniers
In 1983 werd bouwfirma De Klopper opgeheven. Albert Eysermans, de vader van Marc, had meer interesse in het bedrijf van zijn schoonvader Calixe Schepers, die aan ‘t Laar in Mol een groothandel in kledingstoffen uitbaatte. “Het verkopen van stoffen werd de hoofdbezigheid van mijn vader”, vertelt Marc. “Maar toch zat ook het bouwen hem in het bloed. Zo heeft hij in Mol de eerste appartementen neergezet, op de hoek van de Corbiestraat en ‘t Laar. Dat blok van vijf bouwlagen was toen uniek in Mol. De appartementen waren vooral bestemd voor de buitenlandse werknemers van het Atoomcentrum (het SCK, red.).”
“Je kan echt wel stellen dat de Eysermansen op het vlak van projectontwikkeling pioniers geweest zijn in Mol. Dat gebouw is ondertussen al meer dan vijftig jaar oud. Als een soort eerbetoon aan mijn vader gaan we het pand binnenkort volledig renoveren en voorzien van de eerste groengevel in Mol.”
Zilverstrand
Albert Eysermans had ook het recreatiedomein Zilverstrand in Mol-Rauw overgeërfd van zijn schoonvader. Het beheer liet hij na verloop van tijd over aan zijn jongste zoon Marc. Hij zou het park uitbouwen tot een van de grootste campings van België en nog later ombouwen tot een tropisch park.
“Mijn interesse lag toch veel meer bij de projectontwikkeling”, zegt Marc vandaag. “Op een of andere manier zit het bouwen bij mij ook in de genen. Ook op het Zilverstrand heb ik met een overall en laarzen aan mee de waterleiding en elektriciteit aangelegd. Als je iets bouwt, zie je maanden later al het resultaat. De kennis die ik toen heb opgedaan, komt me nu ook van pas.”
Originele projecten
Marc Eysermans verkocht het Zilverstrand in 2010 en ging op zijn 47ste mee voltijds aan de slag bij nv Netebeemden, het bedrijf van zijn vader. Netebeemden bestaat vandaag veertig jaar en het is naast beheerder van vastgoed in Mol en omstreken ook actief als projectontwikkelaar. Zo heeft het tal van luxeappartementen opgericht aan de chique residentiestraat Hofstraat en aan de nabijgelegen oevers van de Nete.
Een ander recent pand is De Klopper in Mol-Sluis. Dat woonblok is een eerbetoon aan zijn grootvader geworden. Marc behield de historische gevel van een oude ontmoetingsplaats van timmerlieden en integreerde die in een nieuwbouw.
Een ander markant project is Huize Art Deco, dat op dit moment wordt gerealiseerd op de hoek van de Kloosterstaat en de Voogdijstraat in Mol, de plaats van de vroegere meubelzaak Deko. Het winkel-wooncomplex wordt weldra opgetrokken in een moderne art-decostijl.
“We willen met Netebeemden geen karakterloze panden neerzetten”, legt Marc uit. “We hebben de ambitie om bij elk project origineel te zijn. Je bepaalt als projectontwikkelaar tenslotte toch mee het uitzicht van je gemeente. Als je alleen maar rechttoe rechtaan bouwt omdat dat meer opbrengt, ga je niet veel bijbrengen aan de omgeving. We trachten Mol een beetje mooier te maken. De huizen in het centrum zijn niet meer betaalbaar. Maar door de kernverdichting moeten we met zijn allen in het centrum gaan wonen. Maak er dan ook iets moois van. Of je er iets lelijks of iets moois van maakt, de stenen kosten evenveel.”
Creatieve dochter
Hoewel Marcs zonen Benjamin en Frederic ook actief zijn in de bouw- en financiële sector – zo heeft Benjamin met Bao Living de revolutionaire woonmodule SAM ontwikkeld – had geen van beiden interesse om hun vader op te volgen. Marc Eysermans had zich allicht al neergelegd bij het einde van de Eysermans-dynastie in de Molse bouwsector, tot zijn dochter Liesbeth onverwacht besloot mee in de zaak te stappen.
Een opmerkelijke carrièrewending, want Liesbeth was een leerkracht mode en had in Mol vooral naam gemaakt als creatieve duizendpoot in het plaatselijke jeugdhuis en cultuurcentrum. De schicht, zeg maar, die haar van haar paard bliksemde, trof haar tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland. “Ik heb er veel gewandeld en nagedacht over wat ik verder wilde gaan doen”, vertelt ze. “Ik kwam toen tot het besef dat ik zo weinig wist over mijn vaders levenswerk. Hij is ook altijd schaars geweest met het geven van informatie over wat hij op zijn werk deed. ‘Als er iets gebeurt met onze pa weet niemand hoe het verder moet’, zo spookte het door mijn hoofd. Ik wilde plots dat iemand van de familie toch een vinger aan de pols kon houden in het familiebedrijf. Wat is opgebouwd door mijn vader en mijn grootouders, is erg waardevol. Het is gerealiseerd met passie en met de juiste overtuiging. Ik zou het spijtig hebben gevonden mocht dat een stille dood zijn gestorven.”
“Ik heb nooit de ambitie gehad om in zijn voetsporen te treden. Daarvoor ben ik niet technisch genoeg geschoold”, legt Liesbeth uit. “Toch vond ik dat ik met mijn eerder creatieve geest iets kon bijbrengen in de zaak. Na die vakantie ben ik ook echt officieel bij hem gaan solliciteren. Ik had een heuse presentatie voorbereid over mijn eventuele inbreng in de zaak. Ik ben veel meer dan mijn vader thuis in de digitale wereld en wil ook meer ruchtbaarheid geven aan het bedrijf. Ik heb hem blijkbaar kunnen overtuigen, want hij heeft me ook aangenomen”, zegt ze met een lach.
Nieuwe naam
Na honderd jaar De Klopper en veertig jaar nv Netebeemden is het volgens Marc en Liesbeth Eysermans hoog tijd om het familiebedrijf een nieuwe smoel te geven. “Als ik me voorstel als Marc van de nv Netebeemden uit Mol, weten ze in de verste verte niet over wie het gaat”, stelt hij. “De naam is zo oubollig. We hebben echt nood aan een opfrisbeurt.”
De upgrade tot wat Netebeemden 2.0 moet worden, wordt mee de taak van Niels Vanhoof, die een jaar geleden werd aangenomen als CEO. De Mollenaar deed eerder ervaring op bij twee grote bouwbedrijven en heeft het dagelijks bestuur overgenomen.
“Ik heb de opdracht om het bedrijf de volgende honderd jaar in te loodsen”, zegt Niels Vanhoof. “Ik merkte al snel op dat het bedrijf prachtige gebouwen realiseerde, maar dat niemand de naam nv Netebeemden kende. Alleen in Mol kent iedereen de naam Eysermans. Dat klopte dus niet. We moesten het bedrijf dringend meer naambekendheid geven.”
“Die naam moet ook de link leggen naar vertrouwen en kwaliteit, de waarden die het bedrijf wil uitstralen. De nieuwe naam moet ook de paraplu worden die al onze andere activiteiten dekt, want Netebeemden doet niet alleen aan projectontwikkeling. We kopen en verhuren ook vastgoed en doen overnames van vastgoedpatrimonia van derden. Een nieuwe naam moet die communicatie duidelijker maken en onze lokale verankering versterken.”
Lokaal talent
De nieuwe naam werd donderdag gelanceerd: nv Netebeemden wordt voortaan Hestia, een naam gelinkt aan de vredelievende Griekse godin die de kunst van het bouwen heeft uitgevonden. “Naast een nieuwe naam hebben we ook een nieuw logo en een nieuwe huisstijl”, legt Liesbeth uit. “De ideeën zijn allemaal uitgewerkt door jonge creatieve mensen uit Mol. Daar streven we als bedrijf ook naar: we proberen zo lokaal mogelijk te werken met lokaal talent. Ons terrein zijn de Kempen, en als het kan Mol. Ons werkplezier bestaat erin om in onze eigen gemeente langs onze gebouwen te stappen en voldaan te denken: dat hebben we mooi gedaan.”