Zwijndrecht volgt reorganisatieplannen Lanxess van dichtbij op

lanxesslanxessHet chemiebedrijf Lanxess heeft een drie-fasenplan opgemaakt bij de geplande herstructurering van het concern. Daarbij worden de oa. 14 business units verminderd tot 10. Ook in Antwerpen worden de ontwikkelingen van dichtbij opgevolgd. De business butyl rubber (BTR) waartoe ook de fabriek van Zwijndrecht behoort wordt in dit opzicht samengevoegd met de divisie Performance Butadienne Rubbers (RPR). “Maar die reorganisatie heeft helemaal geen gevolgen voor de mensen op de werkvloer”, stelt woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

Lanxess, de producent van zogenaamde speciaalchemie heeft het moeilijk. De markten waarin het concern opereertr staan zwaar onder druk. Als gevolg van een en ander presteert Lanxess dan ook veel minder goed dan enkele jaren geleden.

Die minder goede resultaten zijn de aanzet tot een ingrijpend reorganistieplan dat aangestuurd wordt door de nieuwwe topman Matthias Zachert. Die volgde eerder de flamboyante Axel Heitmann op die opstapte. Het driefasenplan moet zowel “het concurrentievermogen van de operationele en de administratieve structuren verbeteren, het operationeel concurrentievermogen opvoeren en de rentabiliteit van de bedrijfsportefeuille verbeteren.

Specifiek in Zwijndrecht worden die ontwikkelingen met enige angst om het hart gevolgd. De butylrubberfabriek lag eerder dit jaar liefst zes weken stil door een staking. Lanxess verloor er acht weken aan productie door. De nieuwe topman Zachert stak zijn kritiek in dit opzicht niet weg. Hij dreigde er zelfs mee dat de aanhoudende sociale onrust fataal kon zijn voor de Antwerpse fabriek. Die wordt in de komende dagen ondergebracht in de nieuwe businessunit Tire and Specialty Rubbers (TSR). De butylrubber uit Zwijndrecht wordt effectief vooral verwerkt in autobanden.

“We geloven nog in Antwerpen als locatie voor chemie, maar de werknemers en vooral de vakbonden moeten begrijpen dat de goede tijden voor butylrubber voorbij zijn”, zei Zachert toen ook. De CEO wees erop dat Zwijndrecht in 2015 nieuwe en duurdere contracten voor de levering van grondstoffen te wachten staan.

Bij Lanxess in Zwijndrecht werken zo’n 435 man. Een lopend herstructueringsplan wordt er ondertussen verder afgewerkt. Daarbij worden twee proefinstallaties gesloten. 57 man moeten daarbij opstappen. Die hopen in aanmerking te komen voor het SWT-stelsel.

Lanxess runt ook nog fabrieken in Kallo en Lillo.

De financiële resultaten bleven overigens ook tijdens het tweede kwartaal van het lopênde boekjaar onder druk staan. In de meeste markten was weliswaar volumegroei merkbaar “maar die groei kon de prijsdaling van 5% niet ongedaan maken. In totaal daalde de omzet van de groep in een jaar tijd met 5,7% tot zowat 2 miljard euro.” In de commentaar bij de resultaten wordt specifiek de “moeilijke concurrentiesituatie bij de synthetische rubbers” aangemerkt.