Chef Nils Proost van restaurant Neon Chef Nils Proost van restaurant Neon. Foto: JVDP, JDW

Zilte uit Antwerpen en Neon uit Lier blijven dé top als het op groenten aankomt in provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen behoudt twee restaurants in de wereldwijde top 100 van de culinaire gids We’re Smart. Het gaat om Zilte in Antwerpen en Neon in Lier, de twee zaken die ook in de editie van vorig jaar hoge ogen gooiden. De prijsuitreiking ging dit jaar door in Valencia, de Groene Europese Hoofdstad van 2024.

De internationale restaurantgids We’re Smart Green Guide is een initiatief van chef-kok Frank Fol, die met zijn team op zoek gaat naar de beste groenterestaurants van de wereld. Hij selecteerde er dit jaar 1.355 in 51 verschillende landen.

De nieuwe gids werd dit jaar voorgesteld in de Spaanse stad Valencia, die in 2024 de Groene Hoofdstad van Europa is. Rond de stad vind je ook uitgestrekte boomgaarden met lokale schatten zoals de perelló-tomaat, garrofón-bonen en mispels, en het natuurpark Albufera, bekend als de geboorteplaats van de regionale rijstsoorten.

“Valencia herbergt een ongekende overvloed aan groenten en fruit. Als Europese Groene Hoofdstad zitten we perfect op één lijn wat betreft het promoten van een gezondere, meer plantaardige levensstijl”, zegt Frank Fol.

Het Spaanse restaurant El Invernadero van chef Rodrigo de la Calle werd uitgeroepen tot het beste groenterestaurant ter wereld. “De la Calle transformeert alledaagse groenten in verfijnde gerechten met complexe smaken en texturen. Zijn keuken legt een sterke nadruk op duurzaamheid en hij strijdt tegen voedselverspilling”, aldus de jury.

Het Gentse restaurant Vrijmoed behoudt zijn vierde plek en is de hoogste Belgische notering. Zilte uit Antwerpen en Neon uit Lier zijn de twee zaken in de top 100 uit de provincie Antwerpen. Ze bekleden respectievelijk de 49ste en de 52ste plaats. Hofke van Bazel in het Waasland staat op plaats 66.

Viki Geunes van restaurant Zilte. Foto: Jan Van der Perre

Zaken worden ook beoordeeld met één tot vijf radijzen, afhankelijk van het creatief en duurzaam gebruik van groenten en fruit in hun gerechten. Zilte, Neon en Hofke van Bazel zijn meteen de drie enige restaurants met vijf radijsjes, de hoogst mogelijke quotering. Nieuwkomer Folia uit Antwerpen en restaurant Barrel uit Lier halen elk vier radijsjes. Folia kwam overigens ook in aanmerking voor de Discovery Award België, maar moest die eer uiteindelijk laten aan het Gentse restaurant Souvenir.

Chef Bart Gauwloos en maître Alain Lepage van Folia. Foto: Jan Van der Perre