Bacteriën dragen onterecht een negatieve connotatie. In, op en rondom ons leven miljarden microben die een gezond leven mogelijk maken. Helaas bestrijdt het huidige schoonmaakmodel niet alleen de 1% slechte, maar ook de 99% goede microben. Daarmee creëren we onbewust meer problemen dan we oplossen, want na verloop van tijd komen we nog nauwelijks in contact met bacteriën waardoor ons lichaam niet meer weet wat het moet doen als het opeens wel met vuil in contact komt.
De schoonmaakparels van YOKUU voegen een extra stap toe aan het klassieke schoonmaakproces. “Onze producten maken oppervlakten niet enkel zichtbaar schoon, ze laten ook goede bacteriën achter die nadien zelfstandig verder zullen zuiveren”, vertelt Jansen. “Dat zorgt voor minder stof en geur en bovenal voor een positieve binnenhuisflora.” Doordat vuil zich moeilijker kan hechten, heeft YOKUU – in tegenstelling tot haar klassieke tegenhangers – ook een preventieve werking.
Duurzaamheid voorop
Het YOKUU-schoonmaakmodel is niet alleen beter voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. “We verzamelen de goede bacteriën in de Ardense bossen”, legt Jansen uit. “Nadien kweken we ze op, voegen we natuurlijke schoonmaakingrediënten en water toe en verwerken we de mix tot schoonmaakparels die je kan oplossen in water. Eén parel bestaat uit zo’n 15 miljard goede microben.” Op die manier vervangt YOKUU de vervuilende chemicaliën in reinigingsproducten door natuurlijke ingrediënten, verpakt in een herbruikbare spray.
Het duurzame alternatief voor agressieve schoonmaakmiddelen werd door de stad Antwerpen verkozen uit meer dan 130 projecten die inzetten op innovatie en duurzaamheid. Die overwinning leverde Joris subsidies op voor de verdere ontwikkeling van YOKUU. Ook UNIZO wist hij te overtuigen met zijn product, afgelopen februari riep de organisatie YOKUU uit tot Starter van het Jaar voor de provincie Antwerpen.”