De verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis vormen een van de belangrijkste schakels tussen een patiënt en de behandelende arts. In Antwerpen staan bijna 1000 verpleegkundigen elke dag in voor de zorg van zo’n 11.000 patiënten in hun provincie. Hun doel is om de patiënten zo lang en zo zelfstandig mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen ontwikkelde recent een gloednieuwe zorgapplicatie om de verpleegkundigen nog beter in deze rol te kunnen ondersteunen.
Hoewel het Wit-Gele Kruis van Antwerpen al over een zorgapplicatie beschikte, merkte de organisatie dat deze niet meer tegemoetkwam aan de veranderde rol van de verpleegkundige. “De applicatie focuste vooral op administratieve processen maar we stellen vast dat onze verpleegkundigen meer en meer als directe schakel tussen patiënt en arts fungeren”, legt Peter Daems, IT Manager bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen uit. “We voelden dat er nood was aan tools om bijvoorbeeld de medische toestand van patiënten te registreren en op te volgen”.
Om hieraan tegemoet te komen, besloot het Wit-Gele Kruis van Antwerpen om een nieuwe zorgapplicatie te ontwerpen. Naast een volledige digitalisering van de administratieve processen werden ook functionaliteiten met het oog op zorgverlening uitgewerkt. “Op die manier zullen verpleegkundigen kwalitatieve rapportages en zelfs kleine medische analyses kunnen maken tijdens hun bezoek aan de patiënt”, verduidelijkt Daems. “Indien nodig bestaat ook de mogelijkheid om deze informatie rechtstreeks te rapporteren aan de huisarts”.
Net als de software was ook de hardware van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen aan vernieuwing toe. Die kampte onder andere met uitval, trage processoren en een te korte batterijduur. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, zette het Wit-Gele Kruis van Antwerpen een openbare aanbesteding op. “We lieten de drie producten die binnen ons budget pasten, testen door 10 verpleegkundigen. Helaas moesten we vaststellen dat deze niet aan de vereisten op gebied van snelheid, connectiviteit, batterijduur en robuustheid konden voldoen”, aldus Daems.
“Hoewel de Panasonic Toughpad FZ-G1 aanvankelijk niet binnen ons budget leek te passen, besloten we het toestel toch te testen. Dat bleek een schot in de roos. Bovendien beschikte de Panasonic Toughpad FZ-G1 over alle benodigde functionaliteiten zoals tablet, gps en E-ID reader. Dit is niet alleen erg handig voor onze verpleegkundigen, het zorgt er ook voor dat de uiteindelijke Total Cost of Ownership aanzienlijk lager bleek te liggen”.