Het doet wel even vreemd aan. Je gaat naar de winkel met een bokaal of een linnen zak. Robuust! is immers een winkel zonder verpakkingen. Onderneemster Savina Istas heeft een master in duurzaamheidswetenschappen en engageert zich om onze ecologische voetstappen te verkleinen. In haar pas geopende winkel zul je dan ook alleen maar bulkproducten kunnen scheppen of tappen uit grote bakken, potten en tappen..
Robuust! is al enkele dagen talk of the town. Het was een heuse stormloop. The Zero Waste Shop gaat een uitdaging aan waarin zeker niet iedereen gelooft. Het engagement is evenwel ongetwijfeld lovenswaardig: proberen te overleven met zo weinig mogelijk verpakkingen. Vooral plastic verpakkingen uiteraard.
Je acht het niet voor mogelijk: elke winkelende Belg is verantwoordelijk voor liefst 430 kilo aan verpakkingen. Per jaar! Dit is een onvoorstelbaar grote hoop afval waar we maar gedeeltelijke oplossingen voor hebben. Is het dan geen goede idee om die verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden, vroeg Savina Istas. Dan wordt het probleem vanzelf kleiner.
Vandaar haar initiatief om een speciaalzaak met enkel biologische, hervulbare en verpakkingsvrije voedingsmiddelen te openen. Je komt de winkel binnen met een bokaal of een linnen zak, laat die wegen, krijgt er een etikel opgeplakt, zoekt je producten en weegt aan het einde van de rit alles af om een prijs te betalen.
Neen, het is geen klein supermarktje zoals Robuust! al eens verkeerdelijk is voorgesteld. Je kunt er slechts een beperkt aantal producten kopen. Rijst bv., pasta’s, koffie, koekjes, chocolade enz. Zepen en wasverzachters. Ook een aantal producten waarmee je ecologischer kunt leven. Rietjes uit roestvrij staal bv. Alles bijeen is de winkel in de Reyndersstraat overigens maar 50 vierkante meter groot. Het is dus veeleer een buurtwinkeltje
Dranken komen uiteraard uit tappen, er staat een melkmachine en een sinaasappelpersmachine, mayonaise, ketchup en mosterd is hervulbaar.
Savina Istas startte haar zaak op met een lening van 42.000 euro vanwege het Participatiefonds, de steun van Unizo en een financiële inbreng uit crowdfunding. Ze ziet een en ander duidelijk als een conceptstore waaruit ze kan leren. Welke producten bv. verkocht geraken en welke niet. Indien de idee aanslaat komen er allicht nog meer winkels.
Die gevulde bokalen wegen toch zwaar bv? Istas heeft daarom speciale draagtasen uit katoen laten maken die compartimenten heeft voor bokalen.
De klanten? Allicht vooral tweeverdieners die heel veel waarde hechten aan biologisch voedsel. Maar ook studenten die doorgaans kleine hoeveelheden kopen.