Het diamantbedrijf Windiam heeft tijdens de afgelopen jaren een internationaal netwerk uitgebouwd. De Antwerpse diamanthandelaar heeft nu filiales in Hongkong, Ramat Gan (Israël), New York (VS) en Marcianise (Italië). “Wij zijn op die manier uitgegroeid tot een mondiale speler terwijl we tevens bouwen op onze sterke lokale focus in Antwerpen”, zegt zaakvoerder Yigal Abend.
De Antwerpse diamantsector heeft het niet makkelijk. De internationale financiële crisis heeft ook de handel en de productie aan diamant onder druk gezet. Bovendien zit de sector bijna onafgebroken in een scandalitis sfeertje van fiscale fraude en wapenhandel. Windiam heeft er zich evenwel al die jaren doorheen geslagen. De firma heeft zijn internationaal netwerk zorgvuldig verder uitgebouwd. Windiam werd in 1991 opgezet door Alex Jaffe en Gon Raz. In een gesprek met Wereldwijs, het blad van Flanders Investment & Trade (FIT) onderstreepte zaakvoerder Yigal Abend vooral het belang van de globalisering.
“Het ging stap voor stap. In het begin handelden we vooral binnen Antwerpen. Later begonnen we samen te werken met andere collega’s bedrijven, ook in andere landen. Zo bouwden we een netwerk op in Afrika waardoor we er na verloop van tijd ook ruwe diamant konden kopen. Dat vertrouwen opbouwen is een werk van lange adem, dus moet je daar stevig in investeren.” Windiam koopt nu ruw in Zuid-Afrika, in Congo, in Angola, in andere landen van Afrika en in Rusland.
Tot het klantenbestand van Windiam verhoren vooral juweliers en fabrikanten die voor grote internationale uurwerkmerken creaties maken en bedrijven die in opdracht van andere producenten fabriceren.
Windiam maakt volgens Yigal Abend het verschil “door de service die we onze klanten bieden. Wij helpen hen in de zoektocht naar de juiste diamanten.” Toch is in dit opzicht vooral het vertrouwen cruciaal. In de diamantsector wordt vaak nog handel gedreven op basis van een handdruk, een woord, een snelle krabbel op een papiertje. “Bovendien werken we samen met zo’n 50 directe partners of distributeurs wereldwijd.”
95% van de omzet die Windiam verleden jaar realiseerde werd in 2013 bijeengewerkt in het buitenland. De groep stelt onderhand zo’n 100 mensen tewerk. Het bedrijf is actief in liefst 23 verschillende landen.
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn in Antwerpen. Ook bij Windiam onderkennen ze de concurrentiedruk die uitgaat van andere diamantcentra zoals Tel Aviv en Dubai. Dubai lokt de Indiase diamantbedrijven met erg gunstige fiscale regelingen. De financiële crisis heeft de samenwerking met de banken bovendien bemoeilijkt. “Om de aantrekkingskracht van Antwerpen als internationaal diamantcentrum opnieuw op te krikken zijn fiscale en financiële veranderingen nodig. Want ook al wil je als diamantbedrijf in Antwerpen blijven, als iedereen vertrekt moet je op een gegeven moment volgen.”