antwerp_port

Wie wint de eerste sustainability award van de Antwerpse haven

antwerp_portOp 16 november wordt bekendgemaakt wie de allereerste Sustainability Award van de Antwerpse havengemeenschap in de wacht sleept. De stemmen van de vakjury zijn geteld, maar we rekenen ook op de stem van onze lezers. Vanaf nu mag iedereen zijn of haar stem uitbrengen, en zo mee beslissen wie die felbegeerde duurzame Award mee naar huis mag nemen.

De duurzaamheidsaward is een initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkerscheldeoever en VOKA-Alfaport. Sinds 2011 zijn zij de initiatiefnemers van het tweejaarlijkse duurzaamheidsverslag van de Antwerpse havengemeenschap. In dit kader past de tweejaarlijkse uitreiking van een duurzaamheidsaward.

20 bedrijven en organisaties hadden zich kandidaat gesteld voor de award.  De 7-koppige jury, onder leiding van havenschepen Marc Van Peel en de provinciegouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen, koos hieruit 4 laureaten. Deze 4 kandidaten maakten elk een kort filmpje waarin ze hun project voorstellen.

Dit zijn de vier laureaten

Cradle to Cradle – Gyproc.  

Spaarzaam omgaan met grondstoffen is ook bij bedrijven een belangrijk aandachtspunt. Gyproc wil met het Cradle to Cradle project, waarbij de producent streeft naar de productie van gipskartonplaten die 100% recycleerbaar zijn, hier een pioniersrol spelen. De jury waardeerde in het bijzonder het feit dat Gyproc  inzet op de verduurzaming van de volledige logistieke keten: niet enkel inzameling en transport, maar ook gezondheid bij installatie en gebruik zijn belangrijke aandachtspunten voor het bedrijf.

Boost Ambition to a social Future – BASF Antwerpen  

Dat duurzaamheid meer is dan enkel milieu wordt goed aangetoond in het door BASF ingediende project ‘Boost Ambition to a social Future’. De jury vond dit project, waarbij ‘people’ centraal staan en dat sociale ongelijkheden in een stad zoals Antwerpen wil aanpakken, zeer verfrissend. BASF Antwerpen wil met dit project in samenwerking met SD Worx, Karel de Grote Hogeschool en het stadsbestuur Antwerpen de stap naar het hoger onderwijs voor de zogenaamde ‘pioniersstudenten’ verkleinen. 
Pioniersstudenten zijn studenten die als eerste binnen hun familie verder studeren en thuis dus this niemand hebben me hetzelfde opleidingsniveau. Deze groep vindt minder snel z’n weg naar hogere studies en haakt sneller af indien ze er wel aan beginnen. In deze groep zijn er veel studenten met een allochtone achtergrond.

Industrial Heat Transformer: Upgrading waste heat to process heat – Qpinch

Het verminderen van het energieverbruik door het verhogen van energie-efficiëntie is een belangrijk aspect bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. In de haven gaat nog veel energie verloren in de vorm van restwarmte. Er zijn reeds diverse haalbaarheidsstudies gedaan naar de mogelijkheden om deze restwarmte te recupereren. Het project van Qpinch heeft aangetoond dat deze recuperatie nu ook duidelijk haalbaar is. Vervolgens kan het op grotere schaal worden toegepast.

De jury is ervan overtuigd dat deze innovatie baanbrekend kan zijn en een belangrijke bijdrage kan leveren voor het verbeteren van de energie-efficiëntie in een industriële omgeving.

1 warmtenet = 50 windturbines – Ecluse 

Ook bij dit project wordt er ingezet op het verhogen van de energie-efficiëntie. Door samenwerking tussen verschillende bedrijven wordt er bij het project ECLUSE naar gestreefd om de huidige energievoorziening van meerdere grootschalige chemische bedrijven op basis van aardgas te vervangen door een warmtenet. De energie voor het warmtenet wordt geproduceerd in de waste-to-energy installaties van INDAVER en haar joint-venture SLECO, waarbij 6 verbrandingsinstallaties stoom produceren voor een maximaal vermogen van ca. 250 MW. De jury vond met name de samenwerking tussen meerdere bedrijven om de klimaatproblematiek aan te pakken een voorbeeld van hoe de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de Antwerpse haven worden ingevuld.

Zo kan je stemmen!
 Wil je graag jouw stem uitbrengen op een van deze vier laureaten, surf dan tussen 18 oktober en 11 november naar http://www.duurzamehavenvanantwerpen.be/nl/content/beslis-mee-wie-de-eerste-sustainability-award-wint. Op die pagina kan je eerst de vier filmpjes bekijken, en vervolgens je stem geven aan het project dat volgens jou de award het meest verdient. Je kan je stem maar een keer uitbrengen. Het is dus niet mogelijk om voor meerdere kandidaten te stemmen, of meerdere keren voor dezelfde kandidaat.

Als je deelneemt, maak ook jij kans om te winnen. Na het afsluiten van de stemming zal een onschuldige hand 20 speldozen van het gezelschapsspel Zeereuzen (winkelwaarde 49,90 euro) verloten onder de deelnemers aan de stemming.