Het VBO zegt begrip te hebben voor de boeren. “De tsunami aan regelgeving vanuit Europa zorgt voor een onstabiel ondernemersklimaat bij de boeren en bij alle andere ondernemingen”, luidt het. Maar intussen is “het punt dat de landbouwers willen maken nu duidelijk”. Volgens VBO-topman Pieter Timmermans is het “tijd dat alle partijen aan de tafel zitten en samen nadenken over hoe we deze problematiek kunnen oplossen”.
Ook Unizo heeft naar eigen begrip voor “de radeloosheid en de acties van de boeren”, maar roept hen op “om de economie niet te gijzelen”. In plaats van blokkades zouden de landbouwers symbolische acties moeten voeren, klinkt het.
“Diverse verkeersassen zijn geblokkeerd en de sfeer is duidelijk gespannen. Zelfs de haven van Zeebrugge is nu een doelwit. Dit dreigt een economisch slagveld te worden”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche. “Mensen raken niet op hun werk, winkels en bedrijven worden niet bevoorraad en kunnen niet leveren. Dit kan niet langer duren.”
“We roepen op om de acties te coördineren, zonder geweld en met een zo laag mogelijke impact op onze economie”, zegt Van Assche. “De boerenbetoging van maart vorig jaar bewijst dat dit kan. We rekenen ook op snel en constructief overleg tussen de overheid en de actievoerders. De lont moet uit het kruitvat.”
Voka Vlaams-Brabant sluit zich daarbij aan. “We begrijpen dat er actie gevoerd wordt, maar dat recht moet uitgeoefend worden op een manier die de rest van de economie en samenleving geen schade toebrengt”, zegt Kris Claes. Hij roept dan ook op om de protestacties stop te zetten. “Anders is het aan de rechtbanken en ordediensten om het einde van de acties af te dwingen.”