_werkmetzin_BRX2780_koenbroos

‘Werk met zin’ helpt studenten bij studiekeuze

De paasvakantie staat voor de deur, wat voor middelbare scholieren meteen betekent: examens, en als dat allemaal goed is verlopen, de moeilijke vraag: wat nu? Voor de meesten wordt dat zonder twijfel voortstuderen. Maar wat? Het aantal studierichtingen is de afgelopen decennia geëxplodeerd. En dat maakt de keuze alleen maar moeilijker. Zeker voor achttienjarigen die vaak nog maar een vaag idee hebben van wat hun talenten zijn en hoe ze die willen ontwikkelen.

Maar niet getreurd: er is hulp in aantocht! Het centrum voor loopbaanbegeleiding ‘Werk met zin’ uit Antwerpen heeft professionele coaches in huis die kunnen helpen bij de studiekeuze.

‘We bestaan sinds 2013’ zegt zaakvoerder Marieke Genard. “Maar de meeste van onze coaches hebben er al een lange ervaring opzitten. Onze hoofdactiviteit is loopbaanbegeleiding maar tijdens het begeleiden van die loopbanen hebben we gemerkt dat heel wat mensen zich tijdens hun loopbaan afvragen of ze wel de juiste studiekeuze hebben gemaakt”.    Keuzes worden vaak gemaakt na externe druk van ouders of leerkrachten of trends. Terwijl je best kijkt naar je eigen talenten.

Marieke Genard geeft een voorbeeld van hoe een studiekeuze soms heel toevallig tot stand komt. “Iemand vertelde me hoe ze op weg naar de inschrijving voor de studie van haar keuze besloot om uiteindelijk mee te gaan in de studierichting van haar vriendin. Jaren later kwam ze in loopbaanbegeleiding. Ze wilde terug naar haar oorspronkelijke keuze groeien. Ze besefte hoeveel tijd ze hiermee verloren was.“

Het systeem van studiepunten in het hoger onderwijs zorgt ervoor dat studenten niet kunnen blijven talmen of veranderen tijdens hun studies. Vandaar is het zo belangrijk om jongeren grondig te laten stilstaan bij hun keuze. De coaches van Werk met Zin zetten hun expertise dan ook in om hen in zo een traject te begeleiden.

In 2016 begeleidde Werk met Zin 1.300 individuen bij hun loopbaanvraag. Deze ervaring zetten zij nu in om een aanbod naar studenten te bieden.