Of het nu gaat om de drukbestendigheid, temperatuur en het vermogen van kerncentrales, de stevigheid van de vleugels van F16-straaljagers of de balansen waarmee de 1.800 Belgische apothekers hun medicijnen afwegen: telkens zijn het de ‘nerds’ van Trescal – “we zijn trots op die geuzennaam” – die de garantie bieden dat alles wat de producenten in kwestie meten, voor honderd procent overeenstemt met de werkelijkheid.
Labo’s
“De accuraatheid en onafhankelijkheid waarmee onze medewerkers de meest uiteenlopende meet- en regeltoestellen controleren en afstellen, heeft ons wereldwijd tot marktleider gemaakt”, zegt Mark Beerts. De general manager Benelux en Noord-Europa leidt ons door de labo’s die zopas zijn ingericht in een van buitenaf discreet ogend kantoorgebouw bij de E313.
“Dit industrieterrein in Wommelgem is uitstekend gelegen. De nabijheid van de snelweg is een voordeel qua toegankelijkheid en bereikbaarheid. Een spoorweg zo dichtbij zou dan weer niet kunnen: de trillingen veroorzaakt door passerende treinen zouden precies meten onmogelijk maken.”
Meten is weten, aan Mark Beerts en zijn team hoef je dat niet te vertellen. De drie verdiepingen van hun nieuwe hoofdzetel staan vol manometers, thermometers, oscilloscopen, pipetten, decibelmeters, lasers, micrometers en flowmeters. Deze en vele andere soorten meettoestellen komen binnen vanuit de hele Benelux, maar ook vanuit verre landen, tot Zuid-Korea toe. In Wommelgem alleen al ontfermen zich zo’n 170 techneuten over al die apparatuur. “En we zoeken nog veertig collega’s die even gepassioneerd als onze huidige medewerkers met al die metertjes aan de slag willen”, nodigt Beerts uit.
Elektrische laadpalen
Trescal is onder meer actief in de energiemarkt. Denk daarbij aan de werking van kerncentrales, fossiele centrales, windmolens en distributie via netbeheerders. “Maar we zorgen ook voor de kalibratie van laadpalen voor elektrische auto’s. Alle Europese servicestations van Tesla worden van hieruit door onze keurmeesters gecontroleerd”, geeft Beerts een voorbeeld.
Waarna de grote baas van Trescal wijst op een lacune in onze wetgeving. “Naar verwachting zullen er tegen 2030 driehonderdduizend publieke laadpalen voor elektrisch aangedreven voertuigen operationeel zijn in ons land. Allemaal goed en wel, maar vandaag kan nog altijd niemand garanderen hoeveel stroom er precies via zo’n laadpaal naar de motor van je wagen wordt geleid. Het is bekend dat er 30 tot 60 procent verschil kan zitten tussen de productie van de laadpaal en wat je batterij werkelijk als ‘brandstof’ ter beschikking krijgt. De gebruiker heeft recht op een garantie. Die kan de sector geven mits kalibratie en een wettelijk kader.”
“Voor benzinestations bestaat er wel allang een verplichte keuring en normering. Let maar op die vignetten bij de pomp. Maar voor elektrische laadpalen is de hoeveelheid stroom die de installatie verlaat vandaag nog altijd niet gewaarborgd. Ook die zou, bijvoorbeeld jaarlijks, gecontroleerd moeten worden. Ook uit veiligheidsoverwegingen: als zo’n laadpaal elektrisch overladen wordt, dreigt gevaar voor de omgeving. Iemand moet kunnen garanderen dat het aangegeven stroomvolume exact klopt.”
VAR
Een uitdaging voor de federale minister van Economische Zaken Pierre-Yves Dermagne (PS). Trescal stelt zich alvast kandidaat om die tekortkoming te helpen wegwerken en periodiek controles uit te voeren op laadpalen. En misschien moet ook de Belgische Voetbalbond maar eens aankloppen in Wommelgem. Mark Beerts lacht. Hij weet dat we verwijzen naar de falende VAR in de Jupiler League. “Als het gaat om het vaststellen van buitenspel bijvoorbeeld, zouden wij via onze verfijnde optische meettechnieken wel degelijk beterschap kunnen brengen”, toont de Trescal-baas de veelzijdigheid van zijn bedrijf.
Trescal
• Opgericht in Frankrijk in 1974.
• Genoemd naar de Franse ingenieur Henri Tresca (1814-1885). In de naam Trescal verwijzen de laatste vier letters bovendien naar weegschaal en balans en de laatste drie letters naar de hoofdactiviteit van het bedrijf, namelijk kalibratie.
• Trescal Benelux bestaat sinds 2011, aanvankelijk met vestiging in de Vosstraat in Deurne als Belgische uitvalsbasis, naast een labo in Louvain-La-Neuve en Wellin en ook drie Nederlandse labo’s.
• Trescal Benelux telt 420 medewerkers. In hoofdzetel Wommelgem werken 170 technische profielen, overwegend mannen.
• Trescal heeft wereldwijd meer dan 70.000 klanten en een jaaromzet van 520 miljoen euro (2023).
• Bekende klanten: Coca-Cola, Defensie, Engie, Pfizer, Imec, ASML, Bpost, Rolex, ESA, Starlink, Tesla…
• Trescal viert in 2024 zijn vijftigste verjaardag en nam zopas zijn intrek in een bedrijfspand aan de Nijverheidsstraat in Wommelgem, waar zich nu het grootste kalibratielaboratorium ter wereld bevindt.
• Op zondag 6 oktober 2024 neemt Trescal deel aan Open Bedrijvendag.