Atlas Copco versterkt zijn logistiek team in Wilrijk. Een opvallende beslissing, zeker nu de keuze van verschillende spelers naar Nederland of Duitsland gaat. Het distributiecentrum in Wilrijk groeit elk jaar met 3 à 4 procent en wil die groei bestendigen met sterke focus op werkbaar werk en goede werkomstandigheden.
Jan De Wilde, Warehouse Manager van Atlas Copco Wilrijk: “Onze grootste troef is de sterke focus op autonomie binnen het werk en het feit dat de magazijniers zelf hun werk kunnen vormgeven.”
Belgisch logistiek potentieel
De Zweedse compressorenbouwer investeerde de afgelopen jaren fors in Wilrijk en versterkte zijn logistiek team. Dankzij die investeringen en het gebruik van slimme technologie, zoals voice-picking, behoort Atlas Copco tot de wereldtop in de logistiek.
Begin jaren ‘80 begon Atlas Copco zijn wereldwijde logistiek te verankeren in Vlaanderen. De twee grootste distributiecentra van de Zweedse machinebouwer wereldwijd zijn gevestigd in Wilrijk en Hoeselt. Het centrum in Wilrijk – dat elk jaar met 3 à 4 procent groeit – is met 24.000 m² en 150.000 verschillende onderdelen niet alleen de grootste productiesite van de compressorenactiviteiten van de Atlas Copco groep, maar ook het grootste logistieke centrum. Dagelijks vertrekken er zo’n 100 vrachtwagens.
Bekroonde werkomgeving
In het distributiecentrum werken een 250-tal mensen, onder wie zo’n 30 procent vrouwen. Het logistiek centrum dat nieuwe medewerkers zoekt, werkt zowel met flexibele contracten om mensen de kans te geven een eerste logistieke ervaring op te doen, als met vaste contracten voor mensen met ervaring. Dit laatste is zeer uitzonderlijk in de sector.
De magazijniers komen terecht in een NWOW of New Way of Working-omgeving, een programma dat Atlas Copco in 2016 introduceerde en waarvoor het eerder dit jaar een Corporate HR Award won. Dit programma stelt overleg en sterke teamwerking centraal. Bovendien is er aandacht voor bottom-up denken: medewerkers brengen zelf ideeën aan om de klantenservice te verbeteren, de kwaliteit van hun werk te verhogen of veiliger te werken.
Werkbaar werk als realiteit
Verder organiseert Atlas Copco een reeks initiatieven om van werkbaar werk een realiteit te maken. Zo zijn er workshops rond gezondheid en ook op vlak van ergonomie investeert de compressorbouwer in een werkbare omgeving voor magazijniers om hen langer aan het werk te houden. Het bedrijf werkt samen met het VIL aan een onderzoeksproject naar exoskeletons die magazijniers ondersteunen bij het heffen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld 50 kilo tillen terwijl het voelt alsof het maar 2 kilo is. In de loop van dit jaar worden de exoskeletons geïntroduceerd in Wilrijk.