Lima Nikkei is een Japans-Peruaans concept van Mayra Linares en haar man Luis Garcia, met chef Diego Salas. De ingrediënten en kooktechnieken van beide keukens worden er gecombineerd: Nikkei is de wijze waarop veel Japanners koken die door de eeuwen heen naar Peru migreerden. Lima Nikkei is het enige Nikkei-concept in België en er was het voorbije anderhalf jaar nauwelijks een lege stoel te bekennen.
“Door het enthousiasme rond onze eerste zaak is nu een tweede concept ontstaan. Bij Waÿk’u brengen we de Peruaanse streetfood tot leven, geïnspireerd op eeuwenoude fusies met Aziatische smaken. We gaan het menu van ons gastronomische restaurant Lima Nikkei verder verbeteren en verfijnen en tegelijkertijd in ons tweede restaurant inzetten op een heel laagdrempelig, toegankelijk concept met dezelfde kwaliteit”, zegt Mayra Linares.
‘Wayk’u’ betekent ‘koken’ in de inheemse Peruaanse Inca-taal Quechua. De Peruaanse invloeden zullen er gecombineerd worden met inspiratie uit heel Azië. Het menu bestaat uit sharinggerechten, hoofdgerechten en bijgerechten. “Bij Waÿk’u zal je een hoofdgerecht kunnen bestellen voor 13 tot 16 euro. We werken hier niet met reservaties en takeaway en bezorging zijn ook mogelijk”, klinkt het.
Witte maïs
Het signatuurgerecht van Waÿk’u is charcoal chicken, een typisch Peruaans gerecht dat bereid wordt in een houtskooloven. Ook bijzonder is de gegrilde cuzco corn, gemaakt van een typisch Peruaanse maïs die veel groter en witter is dan de gele maïs die wij in deze contreien kennen. “Het zijn voorbeelden van gerechten die je nergens anders in Antwerpen kan eten. Zo willen we het verschil maken”, zegt Mayra.
De Aziatische invloeden zijn dan weer duidelijk merkbaar in gerechten en ingrediënten zoals de gefrituurde kip karaage, bao, kimchi en noedels. Voor de liefhebbers van hamburgers zijn er twee opties, waarbij je kunt kiezen tussen kip of angus beef, geserveerd met Peruaanse sauzen en kimchi-mayo.
Als dessert kan je kiezen tussen miso-chocoladebrownies en cheesecake op basis van de Zuid-Amerikaanse vrucht lucuma. Met een kumasi-drankje, gemaakt met het friszoete sap van de cacaovrucht, kan je dan weer je dorst lessen.
De verbouwingen hebben heel wat werk met zich meegebracht. Waÿk’u huist in het pand waar 32 jaar lang Gringo’s Cantina Mexicaans serveerde. “De verbouwingen hebben langer in beslag genomen dan gepland, ook omdat het krijgen van de juiste vergunningen niet zo simpel bleek. Het waren heftige maanden, maar we zijn enorm blij met het resultaat”, zegt Mayra.
Opvallende neonverlichting
Het eerste wat nu opvalt als je binnenstapt is de opvallende neonverlichting ‘from Lima to Tokyo’, een knipoog naar de culinaire combinaties van het restaurant. Op het plafond zie je een kleurrijke collage vol bloemen, dieren en verwijzingen naar Peru. Zelfs de gang naar het toilet is beschilderd rond een Aziatisch thema, vol geisha’s, reigers, sakurabloemen en zelfs een tafereel uit de Kama Sutra.
De zaak gaat open op zaterdag 11 november. Dinsdagavond ging het keukenteam al eens aan de slag voor een openingsfeest voor genodigden. Ook op de afspraak: twee alpaca’s die de zaak kwamen keuren en zo voor verbaasde blikken zorgden bij voorbijgangers op de Ernest Van Dijckkaai.
De vraag rijst of de ondernemerszin van de zaakvoerders nu geblust is. “Lima Nikkei zal altijd een uniek restaurant blijven, dat niet te kopiëren valt. Met Waÿk’u zit ergens in ons achterhoofd dat we het concept misschien ooit kunnen uitbreiden naar andere steden. Maar eerst gaan we kijken wat de reacties in Antwerpen zijn. Wij geloven er alvast keihard in”, klinkt het tot slot.