Water-link internationaal toonaangevend in waterzuiveringstechnieken

waterZo’n dertigtal hooggespecialiseerde internationale onderzoekers hebben zich aangemeld om bij water-link een symposium te volgen over “de bepaling van polluenten in het water.” Daarmee bevestigt de Antwerpse watermaatschappij zijn toonaangevende positie op het vlak van waterzuiveringstechnieken. Water-link heeft in de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in de aankoop van moderne analyse-apparatuur en in de aanwerving van hooggekwalificeerd personeel.

Water-link, het vroegere AWW is het integrale waterbedrijf van Antwerpen en de brede omgeving. Als onderneming is het een van de grootste waterproducenten van de Benelux. De productie aan water is opgegevoerd tot meer dan 150 miljoen kubieke meter water. Water-link werkt sinds mei 2010 ook structureel samen met TMVW. Induss, een dochtermaatschappij van water-link is specifiek toegespitst op industriële afnemers.

In de afgelopen jaren zijn hoogtechnologische methodes ontwikkeld voor de bepaling van polluenten in het water. Niet alleen de gewone consument wil immers weten wat er precies in zijn drinkwater zit. “Wij hebben op dat vlak een hoog verantwoordelijkheidsgevoel”, zegt Pieter Joos, het hoofd van de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij water-link. “Vandaar dat wij ook altijd zwaar geïnvesteerd hebben in de analyse van onze productie. Wij hebben daartoe ook de meest moderne analyse-apparatuur gekocht.”

De deelnemers aan het colloquium in Rumst worden in het laboratorium van water-link in Rumst geconfronteerd met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van analyse-apparatuur. Het Canadese AB Sciex is een specialist in de massaspectometrie industrie. AB Sciex geeft zijn medewerking aan het symposium. Ook Laco dat traditionele analysetechnieken aanbiedt is mee vertegenwoordigd.

“Met onze hoogtechnologische apparatuur voeren wij volledige screenings uit van drink-, grond-, oppervlakte- en afvalwater”, zegt Pieter Joos. “Wij doen in dit opzicht meer dan wettelijk verplicht is op het vlak van analyse, controle en behandeling van water. Daarmee zijn we internationaal ook toonaangevend.”

Bij water-link werken vandaag zo’n 550 mensen. De maatschappij is de facto eigendom van de onderscheiden gemeentes die bij water-link water kopen.