Aan de Antwerpse universiteit UA wordt een leerstoel water-link ingesteld. Het doel van de leerstoel is de risico’s op waterverontreiniging beter te identificeren en te beheersen doorheen de hele drinkwaterketen: van bron en productie over distributie tot levering bij de klant. De onderzoeksactiviteiten binnen de leerstoel zijn uniek en omvatten verschillende disciplines: chemische analysetechnieken, risicobeoordeling, milieu-economie en sociologie.
Met deze leerstoel bundelen Water-link en Universiteit Antwerpen hun krachten om te werken aan nog zuiverder drinkwater. Het onderzoek focust specifiek op nieuwe vormen van vervuiling, die tot nu toe onvoldoende bekend zijn en mogelijk toxische en hormoonverstorende effecten hebben. Voor dit onderzoek wordt een uniek analyse apparaat gebruikt dat in combinatie met de specifieke kennis bij water-link en de Universiteit leidt tot een uiterst nauwkeurige screening van drinkwater.
Door dit onderzoek krijgen de drinkwater-operatoren als het ware een glazen bol, een voorspellend systeem dat de aankomende vervuiling in het oppervlaktewater snel kan opsporen en waar mogelijk zuiveren. In uitzonderlijke gevallen van overmacht kunnen via het systeem ook overheden en burgers geïnformeerd worden.
Met gebundelde krachten wordt gewerkt aan lokale oplossingen voor Groot-Antwerpen, met een globale impact. De uitdagingen binnen de leerstoel zijn relevant voor heel Europa en kunnen dan ook op Europese schaal uitgerold worden.
Oppervlaktewater zou bijzonder lage concentraties van chemische stoffen afkomstig van menselijke activiteit kunnen bevatten. Deze stoffen omvatten bijvoorbeeld restproducten van medicijnen en cosmetica, uit het huishoudelijk afvalwater, maar ook van o.m. bestrijdingsmiddelen. In de leerstoel ontwikkelen de partners een methode om oppervlaktewater snel te screenen op vele mogelijk vervuilende molecules tegelijkertijd. Op basis van deze analyses wordt bepaald of er extra maatregelen nodig zijn om de kwaliteit van drinkwater te blijven garanderen. Water-link screent reeds jaren op nieuwe vormen van vervuiling. Deel van het takenpakket is het uitwerken van een goede manier om te communiceren over mogelijke risico’s, naar de verantwoordelijken voor de drinkwaterproductie, overheden en burgers.