Afbeelding9 Foto pvl

Voka: “Drie kwart van industrie Antwerpen-Waasland heeft stappenplan naar nuluitstoot in 2050”

Drie kwart van de industriële bedrijven in de regio Antwerpen-Waasland werkt vandaag met concrete doelstellingen om klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Dat blijkt uit de vierde internationale benchmarkstudie van de Antwerps-Wase afdeling van werkgeversorganisatie Voka.

“Onze industrie legt de lat bijzonder hoog in vergelijking met de internationale concurrentie”, stelt Voka. “Bij de helft van alle bedrijven is de reductie van CO2 opgenomen in de beoordeling van de bedrijfsprestaties. In sommige gevallen is de bonus van het topmanagement daaraan gekoppeld.” Aan de hand van een vergelijking met buitenlandse bedrijven verzamelt het Industrieforum van Voka aandachtspunten voor industriële sites.

Boven internationale benchmark

“We vergelijken onze industrie met vijftig grote internationale bedrijven uit Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Europa”, verduidelijkt Nadia Werkers, operationeel directeur bij de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. “Met drie kwart van de industriële bedrijven die concrete doelstellingen hebben rond nuluitstoot, scoort onze industrie beduidend beter dan de internationale benchmark”, aldus Werkers.

 

Nadia Werkers, operationeel directeur bij de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Foto Voka

“Over de oceaan werkt de meerderheid van de bedrijven nog zonder doelstellingen of heeft ze die niet als dusdanig wetenschappelijk onderbouwd.” Voor innovaties houden zo goed als alle bevraagde bedrijven rekening met de CO2-voetafdruk.

Prioriteit

Voor 10 procent van de bedrijven is het verkleinen van de CO2-voetafdruk de hoofddoelstelling bij elke innovatie. Dan gaat het om elektrificatie met hernieuwbare energie of de omschakeling naar duurzame moleculen zoals waterstof. Meer dan de helft van de bevraagde bedrijven spendeert meer dan 5 procent van het investeringsbudget aan CO2-reductie.

Bij grote bedrijven ligt dat percentage vaak nog hoger, terwijl dit aandeel in de internationale benchmark veeleer onder de 5 procent blijft. Voka wijst tot slot op de blijvende noodzaak van wetgevende kaders en financiële ondersteuning vanuit de overheid, “zeker voor de overgangsperiode waarin zowel nieuwe als uitgefaseerde technologieën niet de efficiëntie halen die nodig is om rendabel te zijn”.