Burgemeester Bart De Wever met Wen Han Burgemeester Bart De Wever met Wen Han, de jonge CEO van Windrose. Foto: BELGA

Vlaamse overheid investeert geen geld in Chinese vrachtwagenbouwer: “Zelfs Chinese ambassade heeft twijfels over Windrose”

Het Vlaamse overheidsagentschap PMV heeft na een grondig onderzoek beslist om nu geen geld te investeren in Windrose, de Chinese bouwer van elektrische vrachtwagens die een assemblagefabriek wil openen in Antwerpen. Economen betwijfelden al langer of die fabriek de vooropgestelde drieduizend banen zou opleveren. Nu wordt de twijfel nog wat groter, zelfs bij de Chinese ambassade in België.

Windrose is een Chinees bedrijfje dat een dikke twee jaar bestaat en een nieuw model van elektrische vrachtwagen heeft ontwikkeld. Die vrachtwagen zou met een volle batterij zeshonderd kilometer kunnen rijden. Die reikwijdte is veel groter dan die van de elektrische vrachtwagens die vandaag rondrijden. Wen Han, de oprichter van Windrose, wil de onderdelen voor die vrachtwagens in China laten maken en ze in Antwerpen in elkaar laten zetten voor de Europese markt. Dat zou goed zijn voor een investering van 300 miljoen euro en drieduizend jobs.

Lees ook: Chinese bouwer van e-trucks Windrose plant grote assemblagefabriek in Antwerpen, hoofdkantoor komt in Zele

Wen Han hengelt nadrukkelijk naar overheidssteun en gaat graag met topondernemers en toppolitici op de foto. Op de officiële website van Windrose staat een foto van Wen Han met enkele topmensen uit de economische wereld, met ook voormalig Vlaams minister-president Jan Jambon. Wen Han heeft ook al foto’s gepubliceerd van zichzelf met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever in het stadhuis en op andere evenementen.

Hoofdsponsor van Antwerp Giants

Wen Han is ook de hoofdsponsor van de basketbalclub Antwerp Giants, die daardoor nu Windrose Giants Antwerp heet. Het sponsorgeld voor het eerste jaar is betaald, en hij heeft een contract om ook in de volgende vier jaar hoofdsponsor van de Giants te blijven. Vorige week speelde Windrose Giants in Antwerpen een wedstrijd voor de Europese beker tegen het Franse team Cholet. Wen Han zat toen in de zaal.

“We zijn met een ploeg van vijf mensen naar China geweest om de activiteiten van Windrose te bekijken. We zijn al een hele tijd bezig met dit dossier. Na een grondige analyse hebben we beslist om nu geen geld in Windrose te investeren”

Frank Kindt

Maar vooraanstaande economen, die door de gevoelige materie niet altijd met hun naam in de krant willen, twijfelen al lang aan de slaagkansen van de ambitieuze plannen van Wen Han in Antwerpen. Ze krijgen nu een extra argument voor hun scepsis, omdat de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV, een agentschap van de Vlaamse overheid) heeft beslist om geen belastinggeld in Windrose te investeren. “We zijn met een ploeg van vijf mensen naar China geweest om de activiteiten van Windrose te bekijken”, zegt Frank Kindt, woordvoerder van PMV. “We zijn al een hele tijd bezig met dit dossier. Na een grondige analyse hebben we beslist om nu geen geld in Windrose te investeren.” PMV geeft geen extra uitleg over de beslissing, omdat het vertrouwelijke informatie is.

Intussen bekijkt ook de federale investeringsmaatschappij SFPIM of het geld in Windrose zou investeren. “De beslissing is nog niet genomen”, zegt Joël Decerf, woordvoerder van SFPIM. “Wij zijn zelf niet naar Windrose in China geweest en zullen onze beslissing deels baseren op de informatie die PMV ons geeft.”

Zelfs Chinese ambassade is sceptisch

De kans dat een Belgische overheidsorganisatie geld in Windrose investeert, is met andere woorden eerder klein. “Zelfs de Chinese ambassade heeft twijfels over het bedrijf en is sceptisch over de opzichtige campagne die Wen Han met Windrose in Antwerpen voert”, zegt een bron die liever anoniem wil blijven. “Er worden veel ambities getoond, maar er zit misschien niet zo veel achter. Ze kennen Wen Han daar ook nauwelijks.”

“De overgrote meerderheid van de Chinese ondernemers is betrouwbaar”, zegt Bart Horsten. Foto: Bert De Deken

“Het kan een bewuste strategie zijn. Als een klant van mij in zijn sector de nummer drie is in Europa, dan raad ik die klant aan om in China te zeggen dat hij de nummer één is. Dat principe passen de Chinezen zelf ook toe. Chinese ondernemers maken zichzelf graag groter dan ze zijn, om dingen gedaan te krijgen”

Bart Horsten

Bart Horsten, gedelegeerd bestuurder van het Turnhoutse bedrijf Horsten International, dat Belgische bedrijven helpt met zakendoen in China, begrijpt het scepticisme over Windrose. “Misschien gaat het bedrijf toch een beetje te licht over de kosten die nodig zijn om in België een assemblagefabriek van drieduizend mensen op te richten”, zegt Bart Horsten. “De loonkosten daarvoor zijn heel hoog en de investeringen ook. Maar die hoge inzet kan ook deel uitmaken van een bewuste strategie. Als een klant van mij in zijn sector de nummer drie is in Europa, dan raad ik die klant aan om in China te zeggen dat hij de nummer één is. Dat principe passen de Chinezen zelf ook toe. Chinese ondernemers maken zichzelf graag groter dan ze zijn, om dingen gedaan te krijgen.”

Alibaba

Dat doet denken aan het verhaal van Alibaba. Dat Chinese e-commercebedrijf kondigde aan dat het in Luik een distributiecentrum met negenhonderd arbeidsplaatsen zou openen. Het werden er uiteindelijk 250. “Verhalen zoals die van Windrose en Alibaba kunnen het imago van China bij het brede publiek een knauw geven, terwijl dat onterecht is”, zegt Bart Horsten. “De overgrote meerderheid van de Chinese ondernemers is betrouwbaar. En zelfs het beperktere aantal jobs van Alibaba in Luik geeft België een imagoboost in China. Door de aanwezigheid van Alibaba wagen ook andere Chinese bedrijven hun kans om naar België te komen.”