Virtual reality is een gegeven waar iedereen stilaan mee vertrouwd is. Met augmented reality gaan we nog een stap verder. Viu More, een spin off binnen het consultancybedrijf Impala koppelt virtuele objecten aan de reële wereld. Daardoor kan de efficiëncy van opleidingscursussen en coachings nog verhoogd worden.
Impala geeft als consultancybedrijf advies in organisatie en management. Het bedrijf uit Duffel organiseert opleidingscursussen waarbij het de bedoeling is om de kwaliteit van productiesystemen te verbeteren. Het gaat om zogenaamde operational excellence. De verbeterde beschikbaarheid van machines en de versnelde doorlooptijden binnen productieprocessen kunnen de rentabiliteit van bedrijven verbeteren.
Binnen Impala is enkele tijd terug Viu More boven de doopvont gehouden, een spin off die gebruik maakt van augmented en virtual reality. Deze applicaties uit de digitale wereld worden toegepast in operationele activiteiten zoals onderhoud, productie, kwaliteit, ….
De twee oprichters Dirk Roelens en Benny Lauwers zijn bijzonder enthousiast over deze technologie en willen ze introduceren in de industrie. “Augmented en virtual reality zijn bij insiders reeds meerdere jaren gekend” zegt Dirk Roelens. “Bij de grote massa krijgt dit ook steeds meer ingang, maar dan eerder onder de vorm van games- en marketing applicaties. In de industrie is de technologie veel minder bekend” vult Benny Lauwers aan.
“Bij augmented reality worden virtuele objecten toegevoegd aan de reële wereld. Deze projectie kan dan gezien worden met behulp van zogenaamde smart devices, zoals een tablet, smartphone of smartglass” licht Lauwers toe. “Het idee is ontstaan tijdens een brainstorming rond het concept Factory of the Future en de industriële revolutie 4.0” vervolgt Roelens. “De basisvraag die we ons stelden was “hoe kunnen we onze actuele diensten rond continu streven naar‘operational excellence’ aanpassen en uitbreiden, om onze klanten te helpen hun operationele resultaten continu te verbeteren?”
Het resultaat ervan is Viu More. Concreet biedt Viu More vandaag interactieve training applicaties aan. Die kunnen generiek zijn, maar ook specifiek op maat van de klant. Door de toepassing van innovatieve augmented en virtual reality kunnen de inleertijden drastisch verkort worden, de foutenlast sterk beperkt en de efficiëntie van de trainingen verhoogd. Een typische toepassing is de manier waarop een pomp gereviseerd wordt: stap per stap wordt getoond welke de volgende handeling is, door op het specifieke onderdeel –virtueel- aan te geven wat moet gebeuren: losschroeven, uitnemen, vastklikken,…. “Maar zo zijn nog vele tientallen toepassingen mogelijk binnen onderhoud, productie, montage, kwaliteit, enz., “ zegt Roelens. “Indien de werkomgeving het toelaat, kunnen ook on site user manuals gemaakt worden, al dan niet met ondersteuning van een expert op afstand.” vult Lauwers aan.