Zeker bij bouwfirma’s is het beheer van klein materieel en machines vaak één grote chaos. De benodigde machines staan op een andere werf, de slijpschijf is niet te vinden of de pomp staat niet waar men dacht dat ze stond. Een gemiddeld bouwbedrijf met 100 werknemers heeft zo’n 1000 stuks aan materieel in gebruik en pakweg 5% van de tijd op de werf gaat verloren naar hopeloze zoektochten.
Met Viloc proberen Tim Gestels en Mark Thijs daar een mouw aan te passen. Door alle stukken te voorzien van een klein zendertje (een “RFID-tag”) kan men vanuit een centrale database nagaan waar de bewuste machines zich precies bevinden. Meteen is ook een latent beveiligingsprobleem op de bouwwerf beter onder controle.
Viloc staat voor Vigilant Locating Systems. De jonge start-up van Tim Gestels en Mark Thijs is nu een paar jaar operationeel en is ondertussen aan de concrete proeffase toe. Medio dit jaar moet het systeem helemaal op punt staan. Viloc kan dan alle instrumenten op de bouwwerf voorzien van tags die als kleine zendertjes continu registreren wat er gebeurt. De informatie wordt dan draadloos doorgestuurd naar een basisstation dat kan ingebouwd worden in een bestelwagen, een materieelcontainer of een magazijn. De werknemers kunnen vervolgens inloggen in een website om na te gaan waar de bewuste drilboor zich precies bevindt. Alvast op welke bouwwerf of in welke container.
Maar het potentieel van het systeem is nog veel groter: via de tags kan bv. ook nagegaan worden in welke mate het materieel gebruikt wordt en precies op welke werf het aanwezig is. Dat kan zowel voor de interne facturatie als voor de planning belangrijke gegevens opleveren.
Diefstal is een ander probleem voor klein materieel in de bouwsector. Op Belgische bouwwerven wordt elk jaar voor zo’n 80 miljoen euro aan materieel gestolen. In Europa is dat zelfs 7 miljard euro. Overigens worden machines op de bouwwerf geregeld ook flink misbruikt. Ze moeten ook herkeurd worden. De tags zullen het centrale beheer van het materieel ongetwijfeld vergemakkelijken en ervoor zorgen dat er minder materieel verdwijnt.
Gestels en Thijs werken ondertussen samen met zes personeelsleden aan de totale implementatie van hun project. Ze hebben daartoe contacten gelegd met verscheidene bouwfirma’s die effectief geïnteresseerd zijn in het systeem. Zo bijvoorbeeld VBG, Dillen Bouw, Willemen, Besix; IBS Industrial e.a. “Kijk eens, de inbreng van de tags kan een gemiddelde onderneming zo’n 100.000 euro kosten. Door de gerealiseerde productiviteitsverbetering haalt het bedrijf die investering er binnen de twee jaar weer uit”, zegt Tim Gestels. ”Efficiënt materieelbeheer verhoogt simpelweg de rentabiliteit van een bedrijf. Wij hopen onze ondernemers daarvan te overtuigen.”
Daarnaast zullen in de toekomst meer en meer toestellen “intelligent” worden en een connectie krijgen met het internet. Om toestellen te lokaliseren, inzichten te krijgen in het gebruik, te weten wanneer er een onderhoud moet gebeuren, voor de veiligheid van de gebruiker en om de nieuwste toepassingen mogelijk te maken. Veel innovatieve producenten van toestellen denken hier reeds aan, maar hebben dikwijls niet de nodige kennis in huis. Viloc wil hen helpen dit te realiseren.
Viloc gaat binnen afzienbare tijd met zijn systemen de boer op. “We gaan ongetwijfeld een big bang meemaken”, zegt Gestels nog. “Ik ben ervan overtuigd dat we met Viloc enorm veel potentieel in huis hebben. We hebben daar alvast enkele investeerders kunnen van overtuigen. Zowel het IBBT (het kenniscentrum voor breedbandtechnologie, nu Iminds), het IWT, Iventure, Artesis als de Universiteit Antwerpen hebben zich mee geëngageerd om ons project te concretiseren. Maar ook enkele privé investeerders geloven in het Viloc verhaal. Zo zijn recent Jan Vorstermans (ex-Telenet) en Paul Berghmans (ex-Best Food Sorting) in het kapitaal van Viloc gestapt. Dat zijn mensen die niet enkel geld, maar ook belangrijke know-how meebrengen.