Kunta Koch, een nichtje van Maarten, steunt al lang vanuit Stabroek het werk van haar oom-priester. “In 1996 verenigden zich 34 arme boerengezinnen in de coöperatieve Coama in de Maulevallei. Zo steunde de coöperatieve de lokale economie en werden de gezinnen er ook beter van. In het begin lag de focus vooral op de productie en de verkoop van groeten, pitten en bonen. Maar vier jaar later besloten 23 boeren over te schakelen op wijnbouw. De kleine wijnboeren of campesinos bewerken en oogsten samen de druiven. Ze kopen ook gezamenlijk producten aan en gebruiken ook samen de machines. Zo werd heel wat ervaring opgebouwd.
Kunta Koch: “De aardbeving van 2011 vernielde veel. De volledige oogst en de hele wijnvoorraad werd vernietigd. Dat had enorme gevolgen. De inkomsten vielen weg, er was geen geld voor investeringen en Oxfam stopte met de verkoop.
Stabroekse link
Vanaf het begin van het opstarten van de Chileense wijncoöperatieve is poldergemeente Stabroek actief betrokken. Priester Maarten Koch sloot zich aan bij Coama. “De eerste wijnproductie werd uiteraard geëxporteerd naar België. De wijn werd een tijdje verkocht bij Drankenservice Vandermolen. De Chileense wijn vond ook jarenlang een vaste afzetmarkt bij heel wat wereldwinkels van Oxfam.
Kunta Koch: “Ondertussen hebben de wijnboeren het natuurdrama van de aardbeving verwerkt. Na ongeveer acht jaar is de Chileense wijn opnieuw te koop in Stabroek. Niet alleen de oude Gran Descabezado ligt nu in de wijnrekken van Drankenservice Vandermolen, er zijn zelfs drie nieuwe wijnen bijgekomen.” Wijnliefhebbers vinden er de Creador Sauvignon Blanc en dat is een droge en frisse witte wijn. Er zijn ook nog twee nieuwe rode wijnen: de Creador Red Blend en de Subsolado Gran Reserva.
Christophe Vandermolen: “Het is de bedoeling dat dit Chileense wijnkwartet een vaste waarde wordt in ons aanbod. We zijn dan ook volop bezig om hem in de markt te zetten. Het is ook de bedoeling dat de wijnen hun weg vinden naar (lokale) horecazaken. Dat gebeurt stapje met de keer. Het duurt immers minstens twee maanden tussen een order plaatsen en de flessen in de winkel te krijgen.”
Sociale wijnen
“De Chileense wijnen van Maarten Koch zijn meer dan wijn”, legt Kunta Koch uit. “Wanneer de export opnieuw vlot draait, is ook het inkomen van de boeren verzekerd en het komt in elk geval de welvaart in die regio ten goede.”
Ondertussen zijn de meeste boeren die het project mee hebben opgestart met pensioen. Hierdoor blijven er slechts een negental actieve campesinos over. Die hebben zich nu verenigd in een nieuwe coöperatieve. Het is de bedoeling dat ze de coöperatieve nog uitbreiden met andere wijnboeren uit de regio.