Bedrijfscultuur, een term die vele ladingen dekt en net daarom soms moeilijk te vatten is. De ruime bevraging van Made in en Jobat peilde bij duizend werknemers en 349 werkgevers naar het belang van concrete zaken binnen die bedrijfscultuur.
Zo blijkt dat veel werknemers een aantrekkelijk loon (59%) verkiezen boven toffe collega’s (28%). Al blijft de vraag hoelang ze aan boord zullen blijven als ze met de verkeerde mensen moeten samenwerken… Waar werkgevers en werknemers het roerend eens over zijn, is het belang van een flexibele werkregeling: in beide kampen vindt een grote meerderheid dat bijvoorbeeld veel belangrijker dan een bedrijfswagen.
LEES OOK. DHL Express jaagt op nachtraven: “Aparte wereld die tot de verbeelding spreekt”
Werknemers zetten in hun prioriteitenlijsten het ‘aanbieden van extra zaken zoals sporten tijdens de middag of strijk laten doen’ vrijwel onderaan, net als een ’tof ingericht kantoor met veel licht, groen en ontspanningsmogelijkheden’. Zeker in grote bedrijven speelt inrichting volgens het personeel niet zo’n belangrijke rol. Werkgevers hechten aan deze zaken iets meer belang, maar ook bij hen zijn ze allerminst top of mind. Werkzekerheid, werksfeer, interessante jobinhoud, goede reputatie, kwalitatieve producten aanbieden,… zien zij veel meer als hun sterkste punten om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken.
Teamactiviteiten vindt slechts 12% van de werknemers belangrijker dan het aantal vakantiedagen (81%). Bij de werkgevers vindt 44% voldoende vakantiedagen belangrijker dan veel teamactiviteiten (36%).
Tot zover enkele feitelijke resultaten van onze enquête. In de video hierboven vertellen ondernemers zelf hoe ze er tegenaan kijken.
LEES OOK. “Een bedrijf dat personeel zoekt, zou ook open moeten communiceren over zijn zwakke punten”