Chef Victor Avonds Chef Victor Avonds. Foto: Jan Van der Perre

Victor Avonds kondigt onverwacht einde van haar populaire restaurant Victor aan: “Ik wil niet in een sleur terechtkomen”

De hippe Sint-Paulusplaats verliest één van haar kroonjuwelen. Restaurant Victor sluit er in juni de deuren. Dat maakt chef Victor Avonds bekend. “Ik denk dat je beter kan stoppen op een hoogtepunt dan op een dieptepunt”, vertelt ze.

De boodschap kwam voor veel fans van de zaak heel onverwacht. “Restaurant Victor stopt. Met heel veel liefde en dankbaarheid. Nog tot juni en dan bestaan we 4 jaar. Tot (n)ooit meer”, klinkt het cryptisch in een post op sociale media.

Avonds maakte als twintiger al naam in keukens in het buitenland en opende vier jaar geleden haar eigen zaak op de Sint-Paulusplaats. Het plein tussen het Schipperskwartier en de Scheldekaaien kende de laatste jaren een positieve vibe, met Victor als één van de exponenten. Haar kookstijl noemt ze zelf “bruut”, “nonchalant” en “heftig”. Onze Citta-recensent noemde haar één van de meest toonaangevende vrouwelijke chefs van Antwerpen. Het restaurant kreeg ook een 13/20 in Gault&Millau en chef Victor Avonds werd twee keer genomineerd voor de finale van Lady chef of the year.

Maar haar verhaal op die plek stopt binnen een half jaar. Aan de telefoon geeft ze wat extra uitleg over haar onverwachte beslissing. “Het is klaar voor mij, het is mooi geweest, het is goed geweest. Ik denk dat je beter kan stoppen op een hoogtepunt dan op een dieptepunt. Mijn keuze is niet ingegeven door negatieve redenen. Het is zeker niet zo dat het niet meer gaat of niet meer loopt. Zoals ik zei: het is gewoon klaar.”

“Ik heb het gevoel dat ik op dit moment op deze locatie alles heb kunnen bereiken wat ik kon bereiken en dat het mooi is geweest. Ik heb hier heel veel positieve feedback gehad en heb hier heel graag gewerkt. Maar soms is het tijd voor iets anders, iets nieuws. Wat weet ik absoluut nog niet.”

De chef aan de slag. Foto: Joris Herregods

En vreemd genoeg geeft die onzekerheid haar een geruststellend gevoel, zegt ze. “Dat grote vraagteken vind ik op één of andere manier geruststellend. Ik kan me voorstellen dat dat bij veel mensen voor stress zou zorgen. Maar ik vind dat eigenlijk wel leuk dat er nu iets nieuws volgt. Ik ben iemand die niet in een sleur wil terechtkomen. Als ik nog tien jaar exact hetzelfde zou doen, dan zou ik daar ongelukkig van worden. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.”

“Ik denk wel dat ik ga blijven koken. Maar ik weet echt nog niet in welke hoedanigheid. Het is ook niet omdat dit restaurant sluit, dat ik nooit nog een eigen restaurant ga opendoen. De toekomst kan ik niet voorspellen. We zullen zien wat er nog gebeurt, ik laat het op mij af komen.”