Pidpa en Water-Link Foto: RR

Vertrouwen tussen Water-Link en Pidpa nog steeds niet hersteld: “Fusie behoort op korte termijn niet meer tot de mogelijkheden”

De fusiegesprekken tussen de Antwerpse watermaatschappijen Water-Link en Pidpa zitten na zeven maanden nog altijd muurvast. Pidpa vervult intussen de nodige formaliteiten om op eigen houtje verder te gaan, nu een bemiddelingspoging tussen de twee partijen mislukt is.

Uit een interne communicatie van Pidpa aan zijn medewerkers blijkt dat de watermaatschappij op korte termijn niet meer gelooft in een fusie met haar Antwerpse sectorgenoot Water-Link. Gelet op de toon van de communicatie, lijkt een samensmelting van beide bedrijven zelfs op lange termijn steeds onwaarschijnlijker.

Lees ook: Watermaatschappij Pidpa legt gesprekken stil over fusie met Water-Link: “Er is onvoldoende vertrouwen”

“Naar aanleiding van een eerdere vertrouwensbreuk tussen beide partijen in december 2023 werd een bemiddelaar aangesteld om de twee watermaatschappijen weer dichter bij elkaar te brengen. De raad van bestuur van Pidpa heeft hier haar volle medewerking aan verleend en heeft positief gereageerd op de bemiddelingsnota. Helaas stelde zij vast dat Water-Link geen positief signaal heeft gegeven”, klinkt het bij Pidpa.

“De raad van bestuur is ervan overtuigd dat Pidpa ook door alleen verder te gaan alle troeven kan bieden om verder te groeien als een betrouwbare partner binnen een duurzaam waterbeheer voor vennoten, klanten en medewerkers”, vervolgt de communicatie.

Lees ook: Pidpa werkt samen met Vito om leerlingen inzicht in waterkeuring te geven

Pidpa werkt intussen aan een verlengingsdossier omdat de opdracht van het nutsbedrijf als watermaatschappij beperkt is in de tijd. Als Pidpa nieuwe vergunningen en toelatingen bekomt, kan het een lange tijd verder zonder Water-Link.

Vertrouwensbreuk

Over de precieze oorzaak van de vertrouwensbreuk blijven beide partijen eerder vaag. “Ik denk dat Pidpa een probleem heeft met de zeggenschap van 97 procent die het stadsbestuur heeft in Water-Link”, zegt voorzitter van Water-Link André Gantman. “Maar dat werd in de fusiestatuten in evenwicht gebracht.”

Gantman wijst erop dat van echte bemiddeling geen sprake was. “Twee leden van de bestendige deputatie namen het initiatief om te bemiddelen. Er zijn twee gesprekken geweest, maar meer niet. Dat kan je moeilijk bemiddeling noemen.”

Ondanks de maandenlange blokkering van het dossier wil Gantman de fusie er alsnog doorkrijgen. “Alle betrokkenen hebben de fusiestatuten goedgekeurd, inclusief de gemeentebesturen. Waar zit dan precies het gebrek aan vertrouwen?”, vraagt hij zich af.