Verba Meat omgedoopt tot Food Atelier

foodHet voedingsbedrijf Verba Meat wordt omgedoopt tot Food Atelier. Het bedrijf uit Kruibeke werkte zich destijds op tot specialist in de verwerking van culinaire hammen maar gaat vandaag doelbewust een andere richting uit. Food Atelier was binnen Verba Meat immers uitgegroeid tot een trendsettend inzake voedingsadvies en tot een heus ontwikkelingsbedrijf. Een van de succesingrediënten is ‘cookvenience’, dat chefs helpt om de beste gerechten op tafel te zetten én rendabel te zijn.

Verba Meat is destijds in 1953 opgericht door Jan Coucheir in Deurne. Félicien Timmermans heeft het bedrijf na enkele jaren op andere sporen gezet en het productengamma sterk uitgebreid. In die mate dat in 1989 verhuisd werd naar een nieuwe vestiging in Kruibeke.

Op vraag van de klanten is Verba Meat gestart met het “dicen” en het “slicen” in blokjes en sneetjes van hammen en gevogelproducten. Op die manier ging het stilaan in de richting van bereide gerechten en van convenience food. Tot men bij cookconvenience kwam, een optimale combinatie van koken (‘cooking’) en gebruiksgemak (‘convenience’).

In dit opzicht ging Food Atelier, een nieuwe activiteit binnen Verba Meat maaltijden, maaltijdcomponenten en vleeswaren van de beste kwaliteit produceren die door food professionals in de betere keuken worden gebruikt. De recepten worden op maat en in samenspraak met de klant gemaakt zodat elke keuken haar eigen unieke identiteit en smaak behoudt. Op die manier vereenvoudigen food professionals hun mise en place zonder in te boeten aan kwaliteit en verhogen ze bijgevolg hun rentabiliteit.

Davy Schorpion, oprichter van Food Atelier, legt uit: “Rentabiliteit is een van de grootste uitdagingen waar de horecasector vandaag voor staat. Onze ‘cookvenience’ gerechten zijn daarom de ideale oplossing voor chefs die topgerechten willen serveren maar ook rendabel wensen te blijven of te worden. Samen met onze klant gaan we op zoek naar smaakvolle gerechten op maat van hun persoonlijke wensen en identiteit. Dat kan op basis van hun eigen recepten maar Food Atelier heeft ook de culinaire kennis in huis om zelf recepturen voor te stellen of bestaande te verbeteren.”

“We beschikken over de modernste apparatuur om gerechten in de beste omstandigheden te produceren en af te leveren,” vult Frederic Apers, mede-oprichter van Food Atelier, aan. “En chefs die met ons in zee gaan, profiteren mee van ons schaalvoordeel. Door het optimale artisanale productieproces kunnen we bovendien een langere versheid en houdbaarheid garanderen, zonder toevoeging van additieven. We leveren enkel topkwaliteit af.”

Het merk Verba (de verwerking van culinaire hammen) blijft ondertussen bestaan naast de andere merken van Food Atelier (Sjefs, de Smaak van Vlaanderen, Gustave en Joséphine). Behalve gerechten op maat levert Food Atelier ook een uitgebreid gamma kwaliteitsproducten aan de retailsector, van Vlaamse klassiekers tot sauzen, soepen, kant-en-klare maaltijden en maaltijdcomponenten.

Food Atelier is eigendom van de Wildstream Group en van Davy Schorpion. De vroegere familiale aandeelhouders van Verba Meat zijn uitgekocht. De bezieler van de Wildstream Group is Frederic Apers die de groep ontworpen heeft als een soort ecosysteem, een organisch groeiende groep die ope een creatieve manier inspeelt op de noden van bedrijven.

De omzetcijfers van het Food Atelier worden vandaag nog liever discreet toegedekt. “Het ligt allemaal nog redelijk complex terwijl een en ander ook heel recent is”, zegt woordvoerder Saar Dietvorst.