De Antwerpse ziekenhuisgroep GZA moet het tegen volgend jaar met zowat veertig voltijdse arbeidsplaatsen minder doen. Dat is het gevolg van de sluiting van een aantal diensten. Het vast personeel zou niet moeten vrezen voor jobverlies. Er wordt onder meer gekeken naar minder interimmedewerkers.
De zorggroep GZA, of GasthuisZusters Antwerpen, bestaat uit drie ziekenhuizen, en meerdere woonzorgcentra. De groep stelt 4000 mensen tewerk. GZA voert momenteel samenwerkingsgesprekken met de andere Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA.
Maar ook in de eigen organisatie wordt gesnoeid. Dat gebeurt onder druk van de overheid die wil bezuinigen in de gezondheidssector. Het aantal bedden wordt teruggeschroefd. Onder meer het operatiekwartier van de campus Sint-Jozef in Mortsel verdwijnt. Het heelkundig personeel moet kiezen waar het naartoe wil: naar de ziekenhuizen Sint-Vincentius in Antwerpen-centrum of Sint-Augustinus in Wilrijk, die allebei tot dezelfde groep behoren.
In principe zou dat gaan om vijftig voltijdse arbeidsplaatsen die zouden verdwijnen. “Maar de beheerraad heeft de directie toegestaan zowat tien FTE’s toch boven de norm in te zetten”, zegt LBC-NVK-militant Marc Knudde. “Uiteindelijk zouden er dus een veertigtal voltijdse plaatsen moeten verdwijnen.”
Volgens Knudde, die zegt dat de bezettingsgraad in Mortsel laag is, heeft de directie beloofd dat er geen vaste jobs zouden verdwijnen. Wellicht worden er dan interimcontracten niet verlengd. Ook tijdelijke contracten zouden niet worden verlengd en langdurig openstaande vacaturen zouden niet worden ingevuld. “We hebben drie ziekenhuizen dicht bij elkaar. Met een concentratiebeweging bundelen we de expertise en de infrastructuur. Daarom gaan het operatiekwartier en de heelkunde naar de twee grootste campussen”, zegt algemeen directeur Willeke Dijkhoffz.
Mortsel wordt een meer gespecialiseerd ziekenhuis, maar dus zonder heelkundige ingrepen, zegt algemeen directeur Willeke Dijkhoffz. De tien voltijdse plaatsen die niet worden afgebouwd, zouden volgens haar ook op diensten worden gezet die versterking kunnen gebruiken, zoals de geriatrie.