Vastgoedmakelaars van CIB brengen deskundigheid in

Daniel Buschman - websitesDe Vlaamse vastgoedmakelaars engageren zich al vele jaren overtuigd in de samenleving. Zij doen dit niet enkel vanuit hun eigenbelang. Ze dragen binnen de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) ook de belangen van de klanten uit. Dit dan zowel op sociaal, juridisch als fiscaal vlak.

De CIB is als federatie opgedeeld in verscheidene provinciale entiteiten. De Vlaamse beroepsvereniging wordt daarbij aangestuurd door voorzitter Kristien Berkein en gedelegeerd bestuurder Jan Jassogne. CIB Antwerpen wordt geleid door de nieuw verkozen voorzitter Daniel Buschman. Het Antwerpse bestuur wordt mee gedragen door afgevaardigd bestuurder Elie Bex, ondervoorzitter Bart Lauwers en de bestuurders Leo De Saeger, Ivo Van Strijdonck, Philip Dendale, Dirk Van d’helsen, Tom Van Campenhout en Marc Robberechts.

Voor Made in Antwerpen tekende voorzitter Daniel Buschman de krachtlijnen uit waarop de moderne vastgoedmakelaardij volgens hem gebouwd moet zijn.

“Er werd vroeger soms wel eens gezegd dat de vastgoedmakelaar wel erg makkelijk zijn geld verdiende. Af en toe een huisje aan enkele geïnteresseerden laten zien en 3% commissie opstrijken. Nu ben ik ervan overtuigd dat dit vroeger ook al niet het geval was, maar er wordt vandaag heel wat verwacht én door de overheid geëist van een onroerend goed verkoper. Een makelaar die op de hoogte is van de wetgeving ter zake is onontbeerlijk om je hierin bij te staan. Een eigendom verkopen lijkt wel simpel, een handtekening en gedaan. Maar vergis je niet, je zou er wel eens een flinke financiële kater aan over kunnen houden. Er zijn een heleboel verplichtingen waaraan je moet voldoen alvorens je die handtekening mág zetten!”

Buschman somt even op: beschikt het eigendom wel over een EPC, een elektriciteitskeuring, een bodemattest, eenw watertoets, een stedenbouwkundig uittreksel, een kadastrale legger, enz. Bij ontbreken hiervan zou een overeenkomst zelfs nietig verklaard kunnen worden, wat erg lastig wordt indien je reeds een handtekening voor een ander eigendom hebt gezet. De bank ziet je graag komen voor dat bijkomend overbruggingskrediet, los van de boetes die je kunnen opgelegd worden. Om nog maar te zwijgen van de schadevergoeding die een misnoegde koper van jou kan eisen. Anderzijds kan ook de koper een financiële kater overhouden indien hij niet over de juiste juridische kennis noch over voldoende bouwkundige achtergrond beschikt. Wat met verborgen gebreken, bouwovertredingen, zonevreemde woningen, enz. Het is vaak al veel te laat wanneer je met jouw getekende “compromis” bij jouw notaris komt.

“Elke vastgoedmakelaar dient erkend te zijn door het BIV wat staat voor het Beroepsintituut van Vastgoedmakelaars. Zijn beroep is streng gereglementeerd en niemand mag zich als zelfstandige zomaar vastgoedmakelaar noemen laat staan enige vastgoedactiviteit uitoefenen. Waarom? Het is net als met een accountant of bankier. Door de zeer ingewikkelde wetgeving wens je toch ook niet jouw spaarcenten aan eender wie uit te besteden of jouw belastingaangifte fout ingevuld te zien zodat je het risico loopt meer geld kwijt te spelen dan dat het opbrengt? De vastgoedmakelaar is ook verplicht een strenge wetgeving te volgen en dient zich dan ook steeds bij te scholen.”

Vandaar het belang van een organisatie als CIB. “Door lid te zijn van de grootste belangenvereniging van Vlaanderen, het CIB Vlaanderen – voluit Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen – kunnen de vastgoedmakelaars die zich écht professioneel willen inzetten binnen de immosector, genieten van een grote waaier aan diensten. De CIB-makelaar ontvangt een constante stroom aan informatie, volop juridische ondersteuning door topjuristen, opleiding en vorming, een zeer uitgebreide beroepsaansprakelijkheidsverzekering, enz. Dit is voor de klant, zowel verkoper als koper, al een eerste en belangrijke geruststelling.”

“Vandaar dat wij het belangrijk vinden om altijd eerst contact op te nemen met een deskundige, ervaren makelaar van CIB. Zijn expertise is een eerlijke realistische leidraad. Immers, hij kent de hele vastgoedmarkt door en door en kan oordeelkundig alle argumenten afwegen en aanbrengen. Dat speelt alleen maar in je eigen belang bij het vaststellen van een juiste, logische prijs die vervelende discussies voor-en-na uitsluit. Bovendien biedt jouw CIB makelaar je de absolute zekerheid dat je veel geld en tijd bespaart en je later aan jouw aan-en/of verkoop geen kater overhoudt.”

Elke CIB makelaar is in dit opzicht een ervaren specialist die je met inzet en kennis  bijstaat en adviseert bij het afsluiten van contracten, nagaat wat voor jou de voordeligste lening kan zijn, of er eventueel overheidspremies zijn waarvan je kan genieten en je uiteraard ook volledig administratief opvolgt.

“Ik ben ervan overtuigd dat de erkende CIB makelaar je veel meer geld opbrengt dan dat hij jouw zal aanrekenen ná een geslaagde verkoop. Die meerwaarde -garantie staat hoog in ons vaandel !