Vapro wil performance werknemers verhogen

vaproBij de aangekondigde sluiting eerder verleden jaar van het sigarettenbedrijf Phillip Morris in het Nederlandse Bergen-op-Zoom verloren liefst 1200 mensen hun job. 400 daarvan hebben ondertussen al een andere baan. 800 anderen blijven alsnog op de keien staan. Het consultancybedrijf Vapro is in dit opzicht mee ingeschakeld om die mensen aan een job te helpen. Vanuit Stabroek werkt Vapro België mee aan het project. Bergen-op-Zoom ligt nu eenmaal maar net over de grens.

Ze heeft het enthousiast over “empowerment.” Vapro staat veelal bekend als een opleidingsbedrijf maar bij empowerment gaat het om veel meer dan alleen maar om opleiding, stelt Mieke Verbeke. “Het is er ons finaal om te doen dat de mensen met de glimlach gaan werken. We proberen de performance van mensen te verhogen. Vooral dan bij technische profielen als operators. Wij zoeken als bedrijf in dit opzicht naar de match tussen de individuele werknemer en de onderneming.”

De drie pijlers om werknemers met succes hun dagdagelijkse taak binnen een bedrijf te laten uitvoeren zijn volgens Mieke Verbeke “kunnen, mogen en willen.” Mensen enthousiast maken over hun job, dat is de facto empowerment. Opleiding is daar een belangrijk gegeven bij. Leren doe je overigens voor 70% door het te doen.

Het kunnen wordt uitgemaakt door de noodzakelijke technische vaardigheden. Die bepalen effectief of een werknemer een steentje kan bijdragen tot het succes van het bedrijf. “Maar dat is niet voldoende. Elk ontwikkelings- en verbeterproces moet gedragen worden door het management met de nodige structuren binnen het kader van de noodzakelijke opleidings-, ontwikkelings- en verbeterprocessen.”

De derde pijler bij het proces is de beroepsfierheid van de individuele werknemer, stelt Mieke Verbeke. “Die wordt evenwel soms ondermijnd door culturele en sociale factoren binnen het bedrijf. Binnen ieder programma dient dus ook de potentiële weerstand onderkend en aangepakt te worden om een duurzaam effect tot stand te brengen.”

Vapro werkte eerder al voor Phillip Morris. Het sociale drama met de aangekondigde sluiting van de fabriek werd evenwel de hoeksteen van een nieuwe service die het bedrijf wil aanbieden. De 800 overgebleven werknemers binnen de criteria van Vapro begeleiden naar een nieuwe job. “Zijn de ex-werknemers ertoe bereid om bijscholing te volgen? Willen ze in ploegen werken? En zijn ze ertoe bereid om 1 uur ver te rijden naar hun werk? Wij lijsten de kwalificaties van de mensen op en gaan dan na in hoeverre we matchen kunnen vinden met ondernemingen uit de omgeving. Het is er ons om te doen de gap tussen de werknemers en de ondernemingen te overbruggen, een match te maken….”

Het Nederlandse Vapro is als Vapro België al zo’n tien jaar actief in België. De aanwezigheid van zoveel chemiebedrijven in de haven van Antwerpen was uiteraard voor de Nederlanders de aanzet tot de expansie naar België toe. “Wij zijn zowel actief in Zeebrugge als in Alken. Met klanten als BASF, Pepsico, Agio, Alken-Maes… Empowerment. Daar gaat het ons steeds om.”

Bij Vapro in Stabroek werken 10 man. De groep Vapro zelf is ondertussen internationaal helemaal vertakt.