Eerder dit jaar waren het nog laatstejaarsstudenten en viel het project nog onder de vleugels van Vlajo. Nu is het project uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf omdat het sportaanbod nog steeds te beperkt.“Hoewel onderzoek aantoont dat sporten positieve gevolgen heeft voor mensen met een chronische aandoening, is er voor hen geen toereikend sportaanbod”, legt medeoprichter Joppe Bertels uit.
“Bij mensen uit onze nabije omgeving, zelfs binnen het gezin, merkten we dat ze na hun revalidatie in een zwart gat vielen. Met FitChro willen we deze mensen helpen hun levenskwaliteit te verbeteren.” Samen met zijn broer Selle werd hij geïnspireerd door hun moeder, die lijdt aan MS.
De groep mensen met een chronische aandoening is bovendien enorm ruim en meer divers dan veel mensen denken. Van MS-patiënten tot kankerpatiënten en zelfs mensen die de gevolgen nog meedragen van een Covid-infectie, allemaal behoren ze tot die groep. “Natuurlijk kunnen ook mensen zonder aandoening terecht bij FitChro”, zegt Selle.
Lifestyle-coaching
In het aanbod zit ook mentale begeleiding verwerkt, een component die vaak onderschat wordt. Zo werkt FitChro aan een levensstijl op lange termijn.
Selle volgde de opleiding ‘Sport en Bewegen’ aan de Thomas More hogeschool in Turnhout. Joppe volgde aan dezelfde school de opleiding Sport- en Cultuurmanagement’. Tijdens het laatste jaar van hun opleiding werd het eerste zaadje voor FitChro geplant. Thomas Wuyts (26) uit Rijkevorsel, een toenmalige medestudent, is ook nog steeds betrokken bij FitChro door zijn connectie met de doelgroep: een vader die leed aan kanker en een moeder die lijdt aan fibromyalgie.
Workshops met MS-Liga Vlaanderen
Het bewijs dat de doelgroep nood heeft aan een bedrijf zoals FitChro is de samenwerking met MS-Liga Vlaanderen. In de loop van 2023 organiseert FitChro een reeks workshops over heel Vlaanderen. Verschillende thema’s zoals bewegen als medicijn, mentaal welzijn en vermoeidheid komen daarbij aan bod.