Nainggolan, die op dit ogenblik door zijn eigen club geschorst is omdat hij het niet zo nauw nam met de regels, is lang niet de enige voetballer die al tijdens zijn carrière investeert in een leven na het voetbal. Een groot aantal van zijn ex-collega-Rode Duivels deden het hem al voor.
Neem Timmy Simons, voormalig kapitein en de oudste actieve Rode Duivel aller tijden. Lang voor hij met voetballen stopte, werd hij mede-eigenaar van het immobiliënbedrijf Vastgoedservice (en dus ook een tijdje werkgever van Wout van Aert) en investeerde hij als makelaar in een woonwijk in de buurt van de Duitse stad Nürnberg, waar hij toen voetbalde.
LEES OOK. Radja Nainggolan start met verhuur van privéjets, luxejachten en exclusieve villa’s
Vastgoed is zeer populair bij voetballers. Ze hebben bijna allemaal een aanzienlijke immo-portefeuille. Ook Vincent Kompany, die Simons opvolgde als kapitein van de Rode Duivels. De huidige trainer van Burnley FC, die tijdens zijn actieve carrière op het hoogste niveau bij Manchester City – en tussen het opvoeden van drie kleine kinderen door – ook de tijd vond om een MBA-diploma te halen, investeert onder andere ook in een limousineservice, een voetbalclub en een communicatiebureau.
Padel
Tom De Sutter speelde lang niet zo veel interlands als Simons of Kompany, maar zag tijdens zijn carrière nog het licht in Spanje, waar ze zot waren van een rare sport, een mengeling tussen tennis en squash. De West-Vlaamse spits lanceerde padel in ons land en is daarin ondertussen zo succesvol dat hij eerder dit jaar in zee ging met Marc Coucke.
Ook Wesley Hoedt heeft een padelclub, naast een vastgoedbedrijf en een bedrijf dat luxe-auto’s verkoopt. Zijn collega in de achterlinie van Anderlecht, Jan Vertonghen, is ook actief in vastgoed. Daarnaast investeerde de Rode Duivel met de meeste interlands achter zijn naam in een bedrijf van een voormalige klasgenoot dat medische technologie ontwikkelt om epilepsie te behandelen.
Dj-school
Kevin De Bruyne, ’s lands beste én best betaalde voetballer aller tijden, steekt een deel van zijn geld dan weer in hybride grasmatten, sportmassagetoestellen en een app die voetbalvaardigheden monitort aan de hand van artificiële intelligentie. Dat laatste doet ook Thibaut Courtois, ’s werelds beste keeper van dit jaar. Het geld dat hij bij Real Madrid verdient, gaat ook voor een deel naar een Spaans vrouwenvoetbalelftal én naar een dj-school in Limburg.
Radja’s ploegmaat Toby Alderweireld zoekt het dan weer in de sterke drank. Een maand geleden lanceerde de kapitein van Royal Antwerp MM Antverpia, een merk van gin, pastis en amaretto in flessen die verwijzen naar het Centraal Station, het Steen, de klok van de Kathedraal, de Schelde én Antwerpse handjes. Ook middenvelder Axel Witsel ging in de alcohol. Hij kocht enkele wijngaarden in de Bourgogne. Reservedoelman Simon Mignolet houdt het wat soberder. De keeper van Club Brugge blijft weg van de alcohol en investeerde in een eigen koffiemerk en koffiebars.
Win some, lose some
Emoties spelen soms ook een rol. Toen de Luikse voetbalclub Standard twee jaar geleden financiële problemen had, kwamen Rode Duivels Marouane Fellaini, Nacer Chadli en Axel Witsel, alle drie ex-Standard, over de brug met enkele miljoenen om het stadion over te kopen.
Maar af en toe mislukt het ook. Het plan van Vincent Kompany om met Good Kompany een keten sportcafés uit de grond te stampen, onder andere op de Antwerpse Groenplaats, was geen lang leven beschoren. En de investering van Eden Hazard in een profclub in de Amerikaanse stad San Diego leverde niks op. De club is ondertussen opgedoekt.