Van In zet schooljaar succesvol in

didditDe educatieve Uitgeverij Van In uit Wommelgem scoort met Diddit. Diddit is het eerste geïntegreerde online leerplatform voor de eerste graad secundair onderwijs, mét differentiatie-mogelijkheden. Een 300-tal Vlaamse en Brusselse scholen hebben op het platform ingetekend. Dat is zo’n 40% van alle Nederlandstalige scholen die een eerste graad aanbieden. Meer dan 30 000 leerlingen krijgen de kans om met diddit digitaal hun leerstof te oefenen. Van In maakt zich sterk dat Diddit leerlingen zal motiveren om meer oefeningen te maken, waardoor hun slaagkansen zullen verbeteren.

Via diddit.be zullen scholieren zowel thuis als op school oefeningen kunnen maken op een computer of tablet. Het nieuwe online systeem maakt voor het eerst differentiatie in het secundair onderwijs haalbaar: elke leerling volgt een individueel leerpad. Op diddit.be staan oefeningen die aansluiten bij de geziene leerstof en gebruikte leer-/werkboeken van Van In, meer bepaald voor de vakken Nederlands, Frans, wiskunde en Engels. Wanneer een leerling enkele fouten na mekaar maakt, past het niveau van de oefeningen zich automatisch aan om de leerling te blijven motiveren. Er werd ook een gamification-element in het platform verwerkt: leerlingen worden voor het oefenen beloond met mini-games. Gamification stimuleert immers, zo toont de praktijk. Diddit is in dit opzicht de opvolger van Bingel, het digitaal leerplatform voor het lager onderwijs.

De vakken waarvoor scholen het meest inschreven, zijn Frans met de reeks Branché en Nederlands met de reeksen Netwerk Taalcentraal en Taalweb. Daarna volgen Engels en wiskunde. Er is ook ondersteuning voorzien voor leerkrachten, met onder meer extra lesmateriaal, toetsmateriaal en oefeningen op verschillende niveaus. De leerkracht kan voor elke leerling individueel de resultaten, groei en inzet opvolgen. Differentiatie in het secundair onderwijs wordt daardoor ook echt haalbaar: leerkrachten kunnen leerlingen oefeningen op hun maat laten maken.

“Zo’n 80% van de leerlingen die naar het eerste jaar secundair gaan, heeft in de lagere school met Bingel gewerkt, ons online leerplatform voor het lager onderwijs”, aldus Winfried Mortelmans, managing sirector van Van In. “We kregen dan ook geregeld de vraag van ouders en leerlingen om verder online te kunnen oefenen. Dat doen jongeren immers liever – hun leefwereld is digitaal. Dit is vanaf nu mogelijk, dankzij dit online leerplatform voor de eerste graad. Van In breidt met Diddit haar digitale leiderschap verder uit, met als doel het beste uit elke leerling te halen. We zien immers in Bingel dat oefenen op maat werkt, dus we durven stellen dat met Diddit de motivatie van de leerlingen om te oefenen nu ook in het secundair onderwijs zal stijgen, en daarmee ook hun slaagkansen”, besluit Mortelmans.

Van In is de grootste educatieve uitgeverij in België en een pionier op het vlak van adaptief oefenen en het inzetten van technologie om leerkrachten te ondersteunen. Het bedrijf ontwikkelt innoverende leermiddelen voor kinderen, jongeren en volwassenen, die zo dicht mogelijk aansluiten bij wat leerlingen en leraren nodig hebben. Dit alles met aandacht voor kwaliteit én gebruiksvriendelijkheid.  Op die manier boeken leerlingen maximale leerwinst.

Van In werd opgericht in 1833 (!), telt 127 medewerkers en is gevestigd in Wommelgem en Louvain-La-Neuve. De uitgeverij maakt deel uit van de internationale Sanoma Learning-groep en is de Belgische expert in kwaliteitsvolle oplossingen voor scholen, leraren en leerlingen.