Eén van de bedrijven is RE-Harvest uit Kessel-Lo. Met de steun van VLAIO zullen zij onderzoek voeren naar een nieuwe manier om op grote schaal hernieuwbare energie op te wekken, met minimale impact op mens en milieu. Het plan is om begin 2024 met de resultaten van dit onderzoek naar buiten te komen, aldus initiatiefnemer Pieter Verlooy. Daarna volgt een inzamelingsactie voor de uitrol van het pilootproject.
“Op basis van gesprekken met vele experten uit verschillende onderzoeksdomeinen is het project realistisch gebleken”, zegt Verlooy. “De eerste fase van het project zal gebruikt worden om de hypothesen die naar voor komen te toetsen aan de werkelijkheid en zo het risico en de impact op mens en milieu bij de uiteindelijke uitrol te beperken.”
“Vanaf 2026 verwachten we een wezenlijke bijdrage te leveren tot de vergroening van de energiesector”, klinkt het nog.
Van artificiële intelligentie tot hulp voor startende kopers
Verder ontvangen ook Artefakt uit Gooik, Mappalink uit Haasrode, Op Kindermaat uit Asse en Koqoon uit Zaventem elk 50.000 starterssteun voor hun projecten.
Zowel Artefakt als Mappalink houden zich bezig met artificiële intelligentie. Artefakt zal de innovatiesteun gebruiken voor de bouw van een zoekmotor met AI en natural language processing voor advocaten en fiscale adviseurs. Mappalink werkt aan een project waarmee ze het vertrouwen tussen mens en robot willen opbouwen via Transparante Adaptieve AI.
Op Kindermaat uit Asse wil een compleet uitgewerkte lesmethode ontwikkelen rond sociale en emotionele vaardigheden bij kinderen.
Het Zaventemse Koqoon wil een rent-to-own formule aanbieden aan startende kopers, om hen te helpen eigenaar te worden van hun woning.