Een half jaar na de toewijzing van het contract plaatste metaalconstructeur Engicon de laatste opslagtank voor de nieuwe ADPO-terminal op de Linkeroever in Antwerpen. Het nieuwe tankpark telt 57 tanks en bezorgt de aanbieder van logistieke diensten en op- en overslag een extra opslagcapaciteit van 37.500m³. Ondertussen is de terminal drie maanden opgeleverd en is hij operationeel.
Het is een hele uitdaging om een terminal op te leveren in amper een half jaar. “Het full scope plan van aanpak van Geldof maakte voor ons het verschil. Ze namen heel wat zaken uit onze handen”, aldus Johan Aerts, Project Manager bij ADPO. “Hun team nam de volledige coördinatie van ontwerp tot installatie voor zijn rekening en was ons centraal aanspreekpunt. Dat vergemakkelijkte een vlotte communicatie en samenwerking. Daarnaast konden wij alle voorbereidingen op onze site treffen terwijl onze tanks in de productieateliers bij Geldof reeds in de maak waren. Deze werkwijze verkortte de oplevertermijn aanzienlijk en maakt het mogelijk om onze nieuwe terminal op relatief korte termijn in gebruik te nemen.”
“We zijn gekend voor deze typische shop-built aanpak”, vertelt Kevin Mortier, Project Manager bij Geldof. “We hebben er heel wat kennis en expertise in opgebouwd. Dat is ook nodig om een terminal van 57 tanks op een kwalitatieve en veilige manier te realiseren op zo’n korte tijd.”
Het logistiek traject van dergelijke projecten is altijd boeiend aangezien de volledig afgewerkte tanks op hun geheel verscheept worden. Het vergt de nodige knowhow om dit in goede banen te leiden. Kevin Mortier: “Voor dit specifiek project moesten we naast de gewoonlijke risico’s ook rekening houden met de getijden tijdens het lossen, wat een extra moeilijkheidsfactor vormde. We moesten optimaal gebruik maken van het hoog tij om de tanks te lossen want bij laag tij was dit onmogelijk en moesten de werkzaamheden gestaakt worden. Eens de tanks gelost waren, legden ze nog enkele honderden meter af over de weg tot op de site waar ze finaal op hun fundaties gehesen werden.”
Momenteel is de terminal bijna drie maanden opgeleverd en is helemaal operationeel.
G and G International uit Willebroek en zusterbedrijf Geldof (Engicon) uit Harelbeke behoren beide tot de wereldtop in de engineering en productie van onder meer drukvaten, opslagtanks, installaties voor de opslag en verhandeling van droge bulk en diverse grote en/of complexe projecten in staal op maat. Beide bedrijven positioneren zich met succes met oplossingen voor leveranciers van hernieuwbare energie. Zo realiseert Geldof verhandelingsprojecten voor biomassa in havens en energiecentrales, bouwt het procesapparatuur en opslagtanks voor biobrandstoffen en realiseert het diverse installaties voor rookgaswassing en afvalstoffenverwerking. G and G legt zich vandaag, naast drukvatenbouw, toe op de sector van de offshore windenergie en bouwt onder meer funderingen voor windmolens en meteorologische meetmasten op zee alsook installatie-uitrustingen zoals heiframes.www.geldof.be