UAntwerpen, UGent en VUB starten in het najaar 2017 met de opleiding Internet of Things (IoT). Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de Vlaamse technologiebedrijven nood heeft aan innovatieve IoT-oplossingen om competitief te blijven.
Maar de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen, is niet gemakkelijk. De bedrijfswereld is op zoek naar profielen met een gecombineerde expertise: young potentials die zowel over technische vaardigheden (hardware & software design, wireless communication, embedded programming, data processing) als sociaal-economische skills (juridische aspecten, bedrijfsproces optimalisatie) beschikken. De nieuwe opleiding speelt in op de vragen van de industrie.
Herman Van Goethem, rector UAntwerpen: “Alles gebeurt in nauwe synergie met het bedrijfsleven. In eerste instantie mikken we op net afgestudeerde industriële en burgerlijke ingenieurs en op informatici. Op termijn moet dit postgraduaat uitgroeien tot een master-na-master.”
“Dit is een slimme samenwerking, niet enkel tussen de universiteiten, maar ook tussen Brussel, Antwerpen en Gent, steden die alle drie nood hebben aan Internet of Things en slimme oplossingen”, stelt Caroline Pauwels, rector van de VUB. “Onze universiteit vindt het belangrijk dat zeer geavanceerde technologische kennis van IoT maatschappelijk en economisch wordt ingezet.”
Al geruime tijd verrichten de drie universiteiten innovatief onderzoek omtrent IoT-oplossingen, vaak in samenwerking met de industrie in Vlaanderen. Onder de vorm van ICON-projecten (Interdisciplinair Coöperatief Onderzoek) werden reeds verscheidene interdisciplinaire projecten verwezenlijkt. “Die gingen bijvoorbeeld over het draadloos opvolgen van koeien of containers, tot het automatiseren van gebouwen en industrieprocessen”, zegt prof. Piet Demeester (imec/UGent).
Het postgraduaat zal goed zijn voor 66 credits, een volwaardig jaartraject. In het eerste semester volgen de studenten les, in het tweede semester lopen ze stage. Het inschrijvingsgeld bedraagt 4.500 euro. Ontwikkelaar van industriële Internet of Things-systemen Rombit neemt voor twintig studenten 2.500 euro voor zijn rekening. De algemene vakken zullen in Antwerpen worden georganiseerd. Voor specifieke cursussen en labo’s zullen de studenten naar Gent en Brussel trekken.
Het postgraduaat IoT is een van de kroonjuwelen binnen het project Capital of Things, dat van Antwerpen een pionier op het vlak van innovatieve IoT-oplossingen wil maken. De stad Antwerpen, de Haven van Antwerpen en imec zijn de andere drijvende krachten achter Capital of Things. De opleiding wordt mee ondersteund door vooraanstaande bedrijven zoals Orange, Atlas Copco, Proximus, Telenet, Agfa-Gevaert, Nokia, Microsoft en Cronos Groep. Die laatste onderneming maakt drie jaar lang telkens 50.000 euro vrij voor de opleiding.