Zelfs de MIA’s, de jaarlijkse awards die de VRT uitreikt aan Vlaamse muziekartiesten zijn mee ontworpen door Twikit. De Antwerpse specialist in 3D-technologie moet het vooral hebben van customisation, het maken van gepersonaliseerde producten. Met enige ironie: ook de foeilelijke beeldjes van Frieda Van Wijck, de trofee bij het programma van De Klas van Frieda zijn indirect mee gemaakt door Twikit.
De 3D-technologie breekt vandaag internationaal door. Verscheidene Antwerpse ondernemingen hebben daar een belangrijke inbreng in. Het mag zelfs gesteld worden dat liefst 8% van de wereldomzet in 3D vandaag uit Vlaanderen komt. De doorbraak die Materialise uit Leuven realiseerde heeft veel in beweging gezet. De Vlaamse universiteiten en het IWT hebben daar perfect op ingepikt.
Gijs Hoppenbrouwers, Martijn Joris en Georges Liebens hebben van hun kant snel de mogelijkheden van 3D ingezien en hebben met Twikit een eigen bedrijfje opgezet. Ze zijn nauwelijks 1,5 jaar bezig maar ondertussen krijgen ze al bestellingen uit Nederland en Frankrijk.
“Wij doen vooral in customisation”, zegt Martijn Joris. “Wij plaatsen ons met onze technologie tussen de ontwerper en de producent. Het gaat dan om de aanmaak van awards, trofeeën en juwelen. Zo heeft een Franse ontwerper in zijn winkels schermen geïnstalleerd waarop klanten zelf hun juwelen kunnen personaliseren en laten uiprinten in 3D. Die omzetting gebeurt met de technologie van Twikit.”
Je kunt het vandaag niet zo gek bedenken of het kan omgezet worden in 3D. Brillen bv. Of speelgoed. De facto kan de hele consumentenmarkt omgezet worden in 3D toepassingen.
Het gaat in de komende jaren ongetwijfeld nog harder. Twikit heeft ondertussen al twee eigen personeelsleden in dienst. “Ons team is dus al uitgebreid tot vijf man.” Maar het gaat hem niet enkel om de productie. applicaties en de IT-tools. Twikit doet ook aan fundamentele research naar applicaties en IT-tools. “Het gaat er ons om na te gaan welke producten in aanmerking kunnen komen voor 3D. Meubels bv. Lampjes enz. Wij investeren dus ook in content.”