De Belgische wijnbouw zit nog in de lift, zo blijkt. Inmiddels telt ons land meer dan 290 geregistreerde wijnbouwers die samen ongeveer 890 hectare wijngaarden bewerken. De tweede editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids licht daar de best werkende wijnbouwers uit met de hulp van een professioneel team aan deskundige wijnproevers. Die selecteerden in totaal 107 domeinen en 216 referenties.
Lees ook: Het verhaal achter de bijzondere natuurwijn van Wijnfaktorij: “Wie wil er nu eenheidsworst?”
Lees ook: Kempense wijngaard Verlooy Winery haalt zilveren medaille bij Beste Belgische Wijn
De kwaliteit is stijgende, stelde Gault&Millau vast. Maar wijnbouw is en blijft tegelijk kwetsbaar, gezien de grillen van het huidige wispelturige weer. “Vroege vorst en die eindeloze regenbuien zullen jammer genoeg een impact hebben op jaargang 2024”, aldus CEO Marc Declerck. “We zijn meer dan ooit gemotiveerd om dit referentiewerk ook in de volgende jaren verder te zetten. Zo zetten we België steeds meer nadrukkelijk op de kaart als prominent wijnland.”
55 wijnen kregen van de gids een kwaliteitslabel coup de cœur. Daaruit werden 25 wijnen met een Belgian Wine Award 2024 bekroond. Die prijzen zijn er in de provincie Antwerpen voor Wijnfaktorij van Patrick Nijs voor zijn witte wijn Kontreir IIX 2022 (89 euro) en voor de roséwijn Rossela 2022 (17,90 euro) van Verlooy Winery van wijnbouwer Hans Verlooy.
“Mijn rosé die gewonnen heeft, is gemaakt van de bourgognedruif pinot noir, die hier op onze Kempense zandleembodem groeit. Je proeft rood fruit, zoals aardbei, framboos en kers, met lichte kruidigheid”
Hans Verlooy
“Die erkenning is enorm leuk, een echte waardering voor het werk dat we een heel jaar lang leveren in de wijngaard en daarbuiten”, zegt die laatste. “Mijn rosé die gewonnen heeft, is gemaakt van de bourgognedruif pinot noir, die hier op onze Kempense zandleembodem groeit. Je proeft rood fruit, zoals aardbei, framboos en kers, met lichte kruidigheid. De wijn is heel aromatisch en complex en gaat goed bij een lichte maaltijd.”
“Waarom de wijn zo goed is? Het hele proces van wijnmaken is uitgekiend om het beste resultaat te behalen. Ik laat het druivensap koud macereren, om de fruitaroma’s te bewaren. We persen met lage druk, zodat we enkel het beste sap gebruiken. En we vergisten op lage temperatuur. Al die keuzes maken mee wat deze wijn is”, zegt Hans Verlooy.
De winnende jaargang 2022 is al uitverkocht, maar de Rossela 2023 is nog wél beschikbaar. “Die is in mijn ogen minstens evenwaardig”, geeft hij nog mee.
Opnieuw prijs
Patrick Nijs van Wijnfaktorij valt opnieuw in de prijzen, nadat zijn basiswijn Chansaar vorig jaar gelauwerd werd. Deze keer stuurde hij de Kontreir in, zijn paradepaardje. “Dankzij de aandacht voor Chansaar is die wijn nu ook omarmd door een groot publiek. Maar dit jaar heb ik de witte Kontreir ingestuurd, onze topwijn.”
“Hij wordt in toprestaurants geserveerd, zoals Hertog Jan in Antwerpen. Dat is voor mij in principe genoeg erkenning. Maar het doet me enorm plezier dat de kenners hem er bij deze wedstrijd toch opnieuw hebben uitgehaald. Zeker omdat hij nog relatief jong is. Hij zal de volgende jaren zeker nog beter worden, dat potentieel hebben ze er toch in gezien.”
“Waarom deze wijn zo goed is? We gebruiken enkel oudere wijnstokken op gronden met ijzerzandsteen en we werken volledig handmatig en ecologisch. De jaargang 2022 was bovendien zeer goed. Door de warme zomer en de koelere herfst is de wijn niet te hoog in alcohol en zijn de krokante zuren behouden. Daardoor heeft hij veel finesse en elegantie. Door de lange rijping op de gist heeft hij ook toetsen van brioche. Door zijn prijs is het een wijn voor speciale gelegenheden. Hij is ook heel schaars. We maken hem enkel in de beste jaren, wat gemiddeld eens om de drie jaar is. De verkoop is dan ook beperkt tot maximaal drie flessen per klant, zodat iedereen die wil de kans krijgt om hem te proeven.”
Coup de cœurs waren er trouwens ook nog voor Oud Conynsbergh Rosé Parel Brut 2020 uit Boechout en Het Eiken Vat Dornfelder 2022 uit Antwerpen.