De Antwerpse winnaars. Foto: Jan Van der Perre. De Antwerpse winnaars. Bart De Poorter, Wouter Van Tichelen, Nicolas Wentein Misera, Wout Bru en Seppe Nobels. Foto: Jan Van der Perre.

Twee Antwerpse restaurants krijgen Michelinster, Wout Bru is opnieuw sterrenchef

ANTWERPEN - Maandagmiddag is de nieuwe digitale gids van Michelin voorgesteld. Nooit eerder telde ons land zoveel sterrenzaken als nu. In Antwerpen hebben nieuwkomers Glass en Misera  meteen een ster beet, maar is Vintage in Kontich - net als Eyckerhof in Bornem - zijn ster kwijt. Het restaurant van Wout Bru heeft ook een ster gekregen, waardoor hij nu opnieuw sterrenchef is.

Vorig jaar hadden we 133 sterrenzaken in België, een record. Dit jaar doen we er nog eens vijftien restaurants bij, waaronder twee uit Antwerpen. Restaurant Misera van Nicolas Wentein Misera uit Antwerpen krijgt zijn eerste ster. Misera werkte eerder al bij Sergio Herman in AIRrepublic maar vertrok daar om een eigen zaak te beginnen. Ook Glass van Wouter Van Tichelen kreeg zijn eerste ster. Het Eyckerhof uit Bornem en Vintage uit Kontich hebben hun ster verloren.

Een nieuwe driesterrenzaak kwam er niet. Peter Goossens, van Hof van Cleve, Tim Boury van Boury en Viki Geunes van het Zilte in Antwerpen behouden hun drie sterren.

LEES OOK. Wijnbistro Glass: de nieuwe buur van Bar Burbure op het Antwerpse Zuid

Chef Wout Bru uit Beerse is na acht jaar opnieuw sterrenchef. Ooit had hij twee sterren met zijn Maison Bru in Frankrijk, maar in 2015 verloor hij de laatste. Vanaf 2017 ging hij voor de groep van Marc Coucke koken in Durbuy. Met zijn restaurant Le Grand Verre behaalt hij de eerste ster.

LEES OOK. Restaurant Eyckerhof verliest ster na dertig jaar, net voor pensioen van chef

Groene ster

Vier zaken wonnen een groene ster, die bestaat sinds 2020 en gaat naar restaurants die een duurzame benadering van gastronomie hebben. Het gaat om Instroom, het restaurant dat chef Seppe Nobels runt met vluchtelingen. “We selecteren mensen die wachten op een verblijfsvergunning”, zegt Nobels. “We zijn een jaar en acht maanden ver en hebben intussen 72 mensen kunnen laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Mensen die uit oorlogsgebied komen, uit hongersnood, het is geweldig om die mensen te kunnen opleiden.” Daarnaast kreeg het Antwerpse WILDn van Bart De Pooter ook een groene ster. Hij serveert een volledig plantaardige keuken.

LEES OOK. Koning Filip bezoekt Antwerps restaurant met anderstalige nieuwkomers in de keuken