Twee Antwerpse horecazaken namen dinsdag een prijs in ontvangst op het Eiwitfestival. Little BÚN MAS won de prijs voor het beste plantaardige gerecht en voor innovatie. ‘t Schipke aan de Nete ging naar huis als meest impactvolle restaurant.
Het Eiwitfestival is een initiatief vanuit de Vlaamse voedingssector dat pioniers in de eiwittransitie samenbrengt. Het kan dan gaan om innovatieve horecazaken of om gewone start-ups.
“De eiwittransitie staat hoog op de agenda in de voedingssector”, klinkt het. “Dat bewijst de deelname van meer dan 250 professionals. Het gaat tenslotte om een van de meest betekenisvolle uitdagingen van het moment: een duurzame en rendabele voedingsketen.”
Eiwitdiversiteit en innovatie zouden een sleutelrol moeten spelen in de transitie. Met ‘transitie’ doelt het festival op de overgang naar bijvoorbeeld kweekvlees en kweekvis of het gebruik van Vlaamse peulvruchten of quinoa, linzen, insecten en soja. Ook voor de impact van vlees op de gezondheid en trends zoals de productie van algen, was er heel wat aandacht.
“We kunnen met ons huidige eetpatroon niet iedereen op een gezonde manier blijven voeden”, stelt juryvoorzitter Bart De Pooter. “Meer groenten serveren is een oplossing. En dat moeten we op een lekkere, verrassende manier doen, voor iedereen.”
“Van Vlaanderen een hotspot maken op het gebied van kennis, productie en verwerking van deze verschillende nieuwe eiwitten is één van de belangrijkste doelstellingen van de eiwitstrategie”, besloot Jo Brouns, Vlaams minister voor Landbouw. “Tegen 2030 willen we meer plantaardige en innovatieve eiwitten produceren waarmee we minder afhankelijk worden van import buiten Europa.”