Het financieel-economisch tijdschrift Trends bestaat 40 jaar. Voor die 40ste verjaardag ging de redactie op zoek “naar het kloppende hart van de Belgische economie.” Het opzet was: 40 Belgische bedrijven zoeken die wereldtop zijn in hun niche. De redactie duidde ook zes Antwerpse ondernemingen aan.
Uiteraard telt België wel meer toppers maar de rode draad doorheen de zoektocht van de redactie was “dat topbedrijven risico’s nemen, investeren en focussen op één kernactiviteit in een niche. Die ondernemingen zijn vaak ook familiale ondernemingen die het niet makkelijk hadden. Ze hebben evenwel flexibel ingespeeld op de veranderende markten en investeren onafgebroken in onderzoek en ontwikkeling, in mensen en in machines.
Wat volgens Trends opvalt is de sterke aanwezigheid van de maakindustrie. Heel wat ondernemingen produceren voor de wereldmarkt. Geen massaproductie maar maatwerk.
Nog een algemene parallel: de inzet voor de werknemers. “Iedereen heeft de mond vol over innovatie maar het zijn de mensen die innoveren. Door ervaringen op te doen en voortdurend bij te sturen worden mensen én ondernemingen beter.
De zes Antwerpse ondernemingen die mee opgenomen werden in het lijstje van Trends (in alfabetische volgorde):
* Cmosis: een producent van beeldsensoren voor machines en camera’s uit Berchem. Het bedrijf van chief operating officer Lou Hermans tekende in 2013 voor een omzet van 52 miljoen euro en is gegroeid uit IMEC en FillFactory. Cmosis werkt oa. voor het topmerk Leica en stelt zo’n 100 mensen tewerk. Cmosis werd enkele maanden geleden overgenomen door het Amerikaanse investeringsfonds TA Associates.
* DEME: het baggerbedrijf uit Zwijndrecht dat destijds opgezet is uit de fusie van Dredging International en Decloedt and Zonen. Samen met zijn grote concurrent Jan De Nul uit Hofstade beheerst DEME een groot gedeelte van de internationale markt. Het bedrijf uit de holding Ackermans and van Haaren realiseerde verleden jaar een omzet van 2,5 miljard euro. De Nul kwam op 2,1 miljard euro.
* Orfit: het bedrijf uit Wijnegem produceert maskers uit kunststof die gebruikt worden in de bestralingstherapie voor kankerpatiënten en in spalkingstherapie. Het bedrijf van Steven Cuypers werkt voor 98% voor de internationale export en realiseerde in 2014 een omzet van 15,8 miljoen euro. De markt is in volle expansie.
* Reynders Label Printing uit Boechout: de drukkerij maakt vooral etiketten aan voor de farmaceutische nijverheid. Het gaat erom die etiketten te produceren volgens de stricte eisen van de geneesmiddelenbedrijven. Reynders bouwde daartoe een autonome vestiging naast de bestaande etikettendrukkerij.
* Tabaknatie: de concentratiebeweging in de tabakindustrie heeft er mee toe bijgedragen dat de Antwerpse Tabaknatie zich kon opwerken tot wereldleider in de opslag van tabak. Het bedrijf van Henny Heyndrickx is ontstaan uit een management buy-out en haalde zijn voordeel uit zijn schaalgrootte waardoor er op elk moment de gewenste mengeling van tabak uit de magazijnen kon gehaald worden.
* Van Hool: de busbouwer uit Koningshooikt is vooral gespecialiseerd in de korte reeksen touringcars met een hoge toegevoegde waarde. De standaard bussen worden sinds enkele tijd aangemaakt in Macedonië. Ook de bouw van tankcontainers is voor een groot stuk maatwerk waarvoor hooggespecialiseerde lastechnieken nodig zijn. Met Filip Van Hool is de firma aan de derde generatie toe.