Agfa-Gevaert wil zijn traditionele filmactiviteiten – denk aan medische filmproducten – aanpassen aan de realiteit in markt. Er is immers steeds minder vraag naar die filmproducten.
Het bedrijf plant een grondige reorganisatie, waardoor de komende drie jaar tot 530 banen kunnen verdwijnen in Mortsel. Die intentie werd donderdag op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. Zowel arbeiders, bedienden als kaderleden dreigen hun baan te verliezen.
Agfa zegt zo veel mogelijk naakte ontslagen te willen vermijden, door onder meer gebruik te maken van hertewerkstelling en SWT, het vroegere brugpensioen. Alle mensen die hun job dreigen te verliezen werken in Mortsel, waar de filmactiviteiten zijn gesitueerd. Daar werken vandaag nog 1.350 mensen, los van die in de hoofdzetel die ook in Mortsel is gevestigd.
50 miljoen euro besparen
Het meer dan 150 jaar oude bedrijf wil door de reorganisatie 50 miljoen euro besparen tegen eind 2027.
Voor alle duidelijkheid: de reorganisatie heeft niks te maken met de klassieke filmrolletjes van vroeger – Agfa verkocht die historische activiteiten al meer dan twintig jaar geleden.
“Geen verrassing”
De reorganisatie bij Agfa in Mortsel was al lang aangekondigd, maar toch is “de impact veel, veel groter dan wij hadden gedacht”. “Een echte verrassing is het niet”, zegt Mark Pierssens van ABVV. Niet alleen voor de arbeiders, ook met betrekking tot de bedienden, spreekt Pierssens van “een sociaal bloedbad”. In totaal zou 40 procent van de arbeiders verdwijnen in Mortsel en 30 procent van de bedienden. Er dreigen in totaal 530 banen te verdwijnen tegen 2027.
“Dit gaat inslaan als een bom”, gaat Pierssens verder. “Ik sluit niks uit. Als er straks tweehonderd man in de refter zit en de helft beseft dat hij zal moeten vertrekken, moet je geen applaus verwachten van die mensen”.
In het verleden hebben de bonden bij Agfa vaak gesproken over zogenaamde salamitransformaties die het bedrijf zou doorvoeren. “Al 25 jaar bespaart dit bedrijf en nooit kwam er iets terug naar de arbeiders”, aldus nog Pierssens. “Nu snijdt men evenwel geen stukje weg, maar gewoon een hele brok.”
“Een slag in het gezicht”
Twee jaar geleden verdwenen er wereldwijd ook al honderden banen bij Afga. De offset-divisie (drukwerk, red.) werd verkocht en ook bij de informaticadienst en de boekhouding vloeiden mensen af. De vakbonden hielden toen al hun hart vast omdat er nog meer verschuivingen waren aangekondigd.
Bij de christelijke vakbond ACV hebben ze het donderdagochtend over “een slag in het gezicht van alle werknemers, die hun levenslange carrière aan het bedrijf hebben gewijd”. Dat er offers moesten worden gemaakt, was ook voor het ACV afgelopen zomer reeds duidelijk. Toen kondigde Afga een besparing aan van 50 miljoen euro. De beeldvormingsindustrie kampt namelijk met een erbarmelijke verkoop.
“De aankondiging van 530 ontslagen donderdag gaat echter als een schokgolf door heel de organisatie”, zegt Marian Willekens, secretaris bij het ACV. “De ongerustheid is enorm. We zullen het plan van de directie nu wikken en wegen. Een duurzame toekomst voor Agfa Gevaert is noodzakelijk, maar dit mag niet leiden tot extreme flexibiliteit in taken en uren en een onhoudbare werkdruk.”
Agfa zou vooral willen inzetten op natuurlijke uitstroom via SWT, het vroegere brugpensioen. “Maar laat het nu net dat stelsel zijn dat door vele politieke partijen sterk onder vuur ligt”, besluit Willekens. “Wij staan erop dat er een volledig uitgewerkt plan is alvorens er kan worden overgegaan tot enig ontslag.”