Clément is al decennialang topchocolatier en heeft in die periode al heel wat meegemaakt. Maar wat hem en zijn vrouw Marie-Anne Vertongen dit jaar overkwam, tart elke verbeelding. Het koppel is in de regio bekend omwille van de pralinewinkel Marie-Anne in de Heidestatiestraat in Kalmthout.
“Begin dit jaar stapt een klant de winkel binnen”, zegt Clément. “Hij stelt zich voor als David Quix en vraagt Marie-Anne, die de winkel openhoudt, of het mogelijk is om een privéworkshop vast te leggen.”
“Ik organiseer wel vaker workshops rond chocolade, maar een vraag naar een privéworkshop was nieuw voor mij. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid en daarom luisterde ik naar het verhaal van deze opmerkelijke klant.”
Carrièreswitches
David Quix spreekt vloeiend Nederlands, maar met een sterk Amerikaans accent. “David is afkomstig van Kapellen, heeft daar nog altijd een buitenverblijf, maar woont in Detroit. Zowel hij als zijn vriend bekleedden hoge functies in verschillende multinationals, reisden ambtshalve de wereld rond, verdienden goed geld, maar besloten om de stress en de werkdruk af te schudden.”
“Daarom kiezen beiden voor opvallende carrièreswitches. De ene ziet zijn toekomst in een loodgietersbedrijf, de andere droomt ervan om in Detroit de heerlijke Belgische pralines op de markt te brengen.”
Zowel Clément als Marie-Anne luisteren verbaasd naar zijn verhaal en Clément organiseert een privéopleiding van enkele weken. Al vlug blijkt dat de man al wel iets afweet van chocolade. Zijn grootouders hadden in Bilzen in de jaren veertig van vorige eeuw chocoladezaak Quix. Hij wil in de voetsporen van zijn grootouders stappen en nog in 2022 zijn eigen pralinezaak openen. Een naam voor zijn chocoladewinkel had hij al: Quix. Een eerbetoon aan zijn Limburgse grootouders.
Onverwacht avontuur
Het klikt meteen. David is uiterst gemotiveerd en leergierig. Hij is vooral geïnteresseerd in de handgemaakt pralines. Die zijn in de Verenigde Staten zo goed als niet te verkrijgen. Amerikaanse pralines zijn meestal supergroot en smaken in de verste verte niet naar Belgische pralines.
“Op het einde van de workshop praten we nog wat na. Dan vraagt hij ons of we bereid zijn om een maand naar Detroit te komen om hem te helpen bij het opstarten van zijn zaak. Marie-Anne en ik kijken mekaar verbaasd aan. Een stil hoofdknikje is voldoende om ons in dit onverwacht avontuur te storten”, zegt Marie-Anne Vertongen.
“Vliegtuigtickets worden onmiddellijk vastgelegd, een auto zou klaarstaan bij aankomst en we kunnen in zijn riante villa verblijven. Marie-Anne houdt zich bezig met het inrichten en het interieur van de pralinezaak, terwijl ik hem help met het operationeel maken van de productieafdeling. Ondertussen is de chocoladezaak al twee keer officieus geopend, om de klanten te laten proeven van de door hem gemaakte Belgische pralines. De officiële opening is gepland voor september”, aldus Clément Ickx.