Een automaat die festivalgangers een beloning geeft voor ingeleverde bekertjes, flesjes of blikjes. Punten om te besteden bij een nieuw drankje, bijvoorbeeld. Het moet dé oplossing worden voor schone festivals, waarbij het doel is om zwerfafval door drankverpakkingen te voorkomen en niet achteraf hoeven op te ruimen.
De terreinen van grote evenementen liggen na de festiviteiten vaak bezaaid met zwerfafval. Het is zelfs één van de meest milieubelastende aspecten van een festival. De opruimwerkzaamheden nemen bovendien veel tijd in beslag. “Kan dit ook anders?” is daarom een veelgestelde vraag bij evenementenorganisaties en gemeenten.
Bij Tomra Systems hebben ze daar iets op gevonden. De Noorse groep Tomra Systems is in 1972 begonnen met het ontwerpen, produceren en verkopen van emballageautomaten voor de inname van gebruikte drankverpakkingen. De groep is inmiddels sterk gegroeid. Het productassoritment bestaat daardoor uit een breed assortiment producten voor het herkennen, sorteren, verzamelen en verwerken van verschillende materialen.
Elk jaar opnieuw helpen de geautomatiseerde oplossingen van Tomra om tientallen miljarden wegwerpverpakkingen te recycleren en de CO2-emissies aanzienlijk te reduceren, zegt Dirk Punnewaert, de zaakvoerder van de Belgische vestiging van de groep.
Tomra Systems is in België enkele maanden geleden verhuisd van Malle naar Ranst. De vestiging was te klein geworden. Met een omzet van nu al meer dan 4 miljoen euro onderkent Dirk Punnewaert ook voor de volgende jaren in België sterke expansiemogelijkheden.
In de hele problematiek van de teruggave ziet Tomra Systems alvast nog een sterke groeimarkt. De groep heeft vandaag 1200 leeggoed terugname-automaten geïnstalleerd in Belgische supermarkten. Het kunnen er nog vele honderden meer worden.
René Hissink van Tomra Systems, bedenker van het systeem voor de verwerking van afval op festivals, licht toe: “Het idee is ontstaan vanuit de markt. Als leverancier van emballage-automaten, kregen wij veel vragen over het bestrijden van zwerfafval op festivals. Dat heeft geleid tot deze oplossing, waarbij een automaat de verpakkingen herkent en hier automatisch een beloning tegenover zet. Achter de automaat zit een grote container, waarin de verpakkingen direct worden samengeperst”.
Het wereldwijd unieke systeem is ontstaan uit een samenwerking tussen Tomra Systems en De Rooij Milieutechniek: de één leverancier van inname-automaten en de ander van zelfpersende containers. “We zijn heel flexibel. Een grote of kleine container, communicatieve uitingen op het systeem zelf en het beeldscherm, beloningen die aansluiten bij de aard van het festival. De mogelijkheden zijn eindeloos. We hopen een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan een schone omgeving, zonder zwerfafval”, besluit Hissink.
Tomra Systems stelt vandaag 15 mensen tewerk. Die verzorgen oa. ook de na-verkoop-service van de toestellen.