Afbeelding3 Foto Jonathan Ramael

Toerismesector blikt terug op succeszomer: 2 miljoen dagjestoeristen vonden hun weg naar ’t Stad

ANTWERPEN - Na een moeilijke coronaperiode met tegenvallende cijfers in 2020 en een aarzelend herstel het jaar daarop, sluit de Antwerpse toerismesector een absolute topzomer af. Onder andere The Tall Ships Races, het Bollekesfeest, de Museumnacht en de Antwerp Pride lokten de voorbije maanden heel wat dagjestoeristen. "Iedereen heeft de afgelopen maanden kunnen zien hoe druk het was in de stad, en hoe gezellig", zegt Schepen voor toerisme Koen Kennis.

Maar liefst 2,06 miljoen mensen trokken naar Antwerpen deze zomer, een stijging van 34% tegenover 2021. De cijfers zijn een schatting op basis van mobiele datatellingen.

“We kunnen dankzij een aantal investeringen, zoals bijvoorbeeld aan Het Steen, steeds beter bezoekers ontvangen”, legt Koen Kennis uit. “Het doet me ook plezier te zien hoe onze toeristische ondernemers hun steentje bijdragen aan de uitstraling van Antwerpen. Ik denk dan zeker aan onze retailsector, de nieuwe hotels en onze restaurateurs.”

 

The Tall Ships. Foto Jonathan Ramael

Op basis van mobiele datatellingen werden er ook 337.000 overnachtingen geregistreerd, 72% meer dan in 2021. Deze cijfers evenaren bijna de cijfers van zomer 2019. De gemiddelde verblijfsduur van verblijfstoeristen is wel langer dan in 2019.

De trend van het binnenlands toerisme zet zich verder en ook deze zomer waren Belgen goed voor 60,6% van alle overnachtingen, tegenover 66% in 2021. Bij de internationale bezoekers waren de Nederlanders weer het talrijkst, met 42,9% van het totaal van alle internationale overnachtingen. Opvallend is ook dat er meer bezoekers zijn uit het Verenigd Koninkrijk (5,9%) en uit Italië (3,8%).

Duurdere overnachtingen

De stijging van het aantal verblijfstoeristen vertaalde zich naar een gemiddelde hotelkamerbezettingsgraad van 68,15%. De bezettingsgraad lag, dankzij enkele grote events zoals Tomorrowland en The Tall Ships Races, het hoogst in de tweede helft van juli, met daarna de traditionele terugval in augustus. De gemiddelde hotelkamerdagprijs steeg naar 104,56 euro met een piek in juli.

Volgens Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Association, is die hogere gemiddelde dagprijs belangrijk om de huidige kosten – en voornamelijk de energiekosten – te kunnen betalen. “De uitdagingen blijven ook groot bij het vinden van de juiste werknemers, maar we zijn hoopvol naar de toekomst. We verwachten dat de bezetting ook in het najaar voldoende hoog zal blijven waardoor we 2022 mooi kunnen afsluiten.”