Op de financiële markten gonst het van geruchten over een een deal tussen de telecombedrijven Alcatel-Lucent en Nokia. Ook in Antwerpen worden de ontwikkelingen van dichtbij opgevolgd. Alcatel-Lucent Bell, het vroegere Bell Telephone heeft de laatste jaren flink wat ellende moeten ondergaan. Een deal met Nokia zou een zoveelste schokgolf kunnen veroorzaken.
De ontwikkelingen in de internationale telecomsector zijn nauwelijks bij te houden. De inbreng van zoveel nieuwe technologie heeft veelal verstrekkende gevolgen. Dat was ook het geval voor Bell Telephone, de vroegere trotse marktleider uit Antwerpen. Het bedrijf kwam in verschillende bewegingen in handen van de Franse groep Alcatel en werd in de loop van de jaren voorzichtig afgebouwd tot regionale speler. De inbreng van de Antwerpse ingenieurs is weliswaar nog altijd toonaangevend maar de richting wordt al enkele jaren uitgezet in Parijs.
Ook de fusie tussen Alcatel en het Amerikaanse Lucent tot Alcatel-Lucent heeft al die jaren helemaal niet gebracht wat er van verwacht werd. Alcatel-Lucent heeft sinds de operatie in 2006 alleen maar verliezen geboekt en in totaal liefst 10 miljard euro aan cash verbrand. Technologisch kan Alcatel-Lucent weliswaar de marktleiders nog net volgen maar commercieel moet de groep het afleggen tegen oa. het Zweedse Ericcson, het Amerikaanse Juniper en de Chinezen Huawei en ZTE. Alcatel-Lucent heeft in dit opzicht nogal wat tafelzilver verkocht om de uitgaven te kunnen blijven financieren.
Het Finse Nokia heeft het anderzijds evenmin makkelijk gehad. De historische marktleider in de productie van gsm’s diende zijn positie enkele tijd terug op te geven voor Huawei, ZTE en Samsung. In die mate dat het verlieslatende concern de gsm-business finaal verkocht aan het Amerikaanse Microsoft. In de deal zal Nokia binnen afzienbare tijd zo’n 5,3 miljard euro oprapen.
In Espoo wordt ondertussen uitgekeken naar richtlijnen voor een nieuwe strategie. Waarbij een fusie-operatie voor de draadloze netwerktechnologie van Nokia en Alcatel-Lucent een aangewezen optie zou kunnen zijn, heet het. De twee entiteiten zouden perfect in elkaar kunnen passen. Vooral omdat Nokia op dat vlak zwak staat in de Verenigde Staten en Alcatel-Lucent sterk. De nieuwe entiteit Nokia/Alcatel-Lucent zou op het vlak van draadloze netwerktechnologie in één klap 30% van de wereldmarkt in handen krijgen.
Noch bij Nokia noch bij Alcatel-Lucent werd enig commentaar gegeven bij de geruchten. “Geen reactie”, zei oa. woordvoerder Simon Poulter van Alcatel in Parijs.
Het is alvast nog wachten of de officiële goedkeuring van de deal tussen Nokia en Microsoft en de transfer van de in het vooruitzicht gestelde 5,3 miljard euro. Bovendien valt het ook te betwijfelen of de Franse overheid zich zomaar akkoord kan verklaren. Parijs heeft 3% van het kapitaal in Alcatel-Lucent in handen.
Indien de operatie effectief doorgaat zou Alcatel-Lucent zich verder kunnen toespitsen op breedbandtechnologie voor vaste lijnen en op de portefeuille aan 30.000 patenten die de ingenieurs al die jaren bijeengewerkt hebben.
Bij Alcatel-Lucent Bell in Antwerpen werken zo’n 1500 mensen. De groep heeft ook nog een kleine vestiging in Namen.