Afgestudeerd als bio-ingenieur aan KU Leuven begon Tine Schaerlaekens haar carrière als doctoraatsonderzoeker in het Laboratorium voor Bacteriologie aan het Rega Instituut. Na zes jaar als postdoctoraal projectleider bij het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) ging ze in 2010 aan de slag bij essenscia. Daar begeleidde ze bedrijven en kmo’s met innovatieprojecten in duurzame en biogebaseerde chemie. In die hoedanigheid was ze tussen 2012 en 2021 al deeltijds actief bij Catalisti. Als adviseur en directeur innovatie bij essenscia stond ze ook mee aan de wieg van BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen.
Catalisti is een van de zeven Vlaamse speerpuntclusters. Dit zijn organisaties die in strategisch belangrijke sectoren, zoals chemie, samenwerkingsverbanden opzetten tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheidsorganisaties om innovaties te stimuleren. Catalisti opereert vanuit chemie-incubator BlueChem in Antwerpen en coördineert van daaruit ook het Moonshot-programma voor klimaatinnovatie in samenwerking met de Vlaamse overheid, alle Vlaamse universiteiten en de andere speerpuntclusters. Het Moonshot-programma is een industrieel innovatieprogramma van de Vlaamse overheid om tegen 2050 naar een CO2-neutrale industrie te gaan.
De juiste connecties
Tine Schaerlaekens: “Ik kijk er heel erg naar uit om met het team van Catalisti de innovatieagenda van de chemie en kunststoffen mee vorm te geven en uit te voeren. We beschikken in Vlaanderen over een krachtig ecosysteem voor innovatie, over de grenzen van sectoren heen. Door de juiste connecties te maken tussen ondernemingen, universiteiten, onderzoekscentra, incubatoren en sectororganisaties kunnen we het aanwezige potentieel nog beter benutten. Ik ben gemotiveerd om met gezamenlijke innovatieprojecten werkelijk het verschil te maken voor klimaat, energie, milieu, circulaire economie en biogebaseerde chemie.”
Het nieuws werd gisteren bekend gemaakt tijdens de Catalisti-Moonshot Day. Zowel bestaande Catalisti- en Moonshot-samenwerkingen, als start-ups en scale-ups presenteerden hun vernieuwende technologieën en oplossingen aan een kennerspubliek. Onder andere recyclagetechnieken voor kunststoffen, alternatieven voor fossiele grondstoffen en omzetting van opgevangen CO2, kwamen aan bod.