Textiel Reinhilde Foto: marc wouters

Textiel Reinhilde stopt ermee en zo verdwijnt laatste dorpswinkel Zandvliet

ZANDVLIET - Zestig jaar lang kleedden Reinhilde Heeffer (60) en haar moeder Alice Vingerhoets (88) heel veel Zandvlietenaars. Mama Alice startte in de De Keyserhoeve Babyshop, toen de eerste babywinkel in Zandvliet. Later zette dochter Reinhilde de zaak verder aan de overkant van de straat. Babyshop werd Textiel Reinhilde. De laatste dag van juni gaat de deur van de laatste dorpswinkel definitief dicht.

Sommige polderbewoners vinden dat Textiel Reinhilde een lingeriezaak is. Dat klopt. Andere typeren de winkel als een zaak voor nachtkleding. Dat klopt ook. Nog andere Zandvlietenaars menen dan weer dat Textiel Reinhilde een zaak is voor dameskleding en in mindere mate ook herenkleding. Ook dat is juist.

 

 

Een klant komt binnen en ons gesprek stopt. Reinhilde Heeffer en haar man Jan van der Riet (68) geven de klant de aandacht die zij verdient en dat typeert meteen deze dorpswinkel. Het is een plek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Lisette Van Campenhout wil speciale drukknoppen en informeert ook of er nog ritssluitingen te koop zijn. De juiste drukknop is uitverkocht, maar achter in de winkel is er nog een rek met heel wat ritssluitingen in veel verschillende kleuren en lengtes. “We verkopen ook naaigerief, ritsen, linten en wat mensen nodig hebben als je zelf kleren maakt of herstelt”, legt Reinhilde uit.

Het is duidelijk, Textiel Reinhilde is niet onder één noemer te vangen. Of toch … Textiel Reinhilde is een dorpswinkel, zoals er nu nog maar heel weinig overblijven. Vanaf de eerste vakantiedag in juli verdwijnt ook deze dorpswinkel. Reinhilde en Jan stoppen ermee.

 

 

Vrouwenmaten

Reinhilde Heeffer: “Toen ik de babywinkel van mijn mama overnam, kregen we de kans om in 1987 aan de overkant van de straat Babyshop verder te zetten. Babyartikelen en geboortelijsten deden het erg goed. Alles wat een jong gezinnetje wilde voor hun baby was hier te koop. Gaandeweg ben ik me ook gaan richten op lingerie in de ruime zin van het woord, want ook badmode en nachtkleding nam ik op in de collectie.”

Bij mannen bestond nog schroom wanneer ze voor hun vrouw of vriendin een lingeriesetje kwamen kopen. “Je zag een man dan wat draaien voor de etalage. Wanneer hij dan toch al zijn moed samenpakte, de winkel binnenstapte en duidelijk maakte wat hij wilde, vroeg ik hem natuurlijk naar de juiste maten van zijn vrouw of vriendin. Dan viel het gesprek vaak stil. Wanneer ik hem dan vroeg hoe zijn vrouw of vriendin heette, wist ik genoeg. Ik kende zowat de maten van alle vrouwen in Zandvliet.”

 

Verandering

De lingeriebusiness is heel erg veranderd. Vroeger had je van die grote onderbroeken in zwart, wit of vleeskleurig. Dat is nu gelukkig anders. Lingerie is kleiner, kleurrijker en modieuzer geworden. Die verandering was geen probleem, integendeel. Maar de grote merken en ketens verplichten ons om steeds grotere hoeveelheden af te nemen. Vroeger kocht ik in met in het achterhoofd mijn klanten. Dat kan nu niet meer. Als lokale winkel wordt het moeilijk zo niet onmogelijk om die grote hoeveelheden te verwerken. Dan kwam corona en de webwinkels veranderden het koopgedrag. Neen, ik denk dat ik op het juiste moment ga stoppen.” Reinhilde geeft nog vlug mee dat ze vanaf nu kortingen tot zeventig procent hanteert.