Gedaan met stoelen verplaatsen, tafels verschuiven en vervelende opmerkingen van uitbaters, klanten en voorbijgangers. De stad bakent voortaan terrassen af met klinknagels. Door de plaatsing van terrasnagels in de grond is het visueel duidelijk tot waar klanten kunnen en mogen zitten.
Volgens schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA) worden zo discussies over de correcte plaatsing van terrassen tegengegaan. “Via de nagels in de grond scheppen we duidelijkheid voor iedereen: de uitbaters, de klanten en de buurtbewoners.”
Koen Kennis tikt de eerste terrasnagel in de grond. Het luidt de start in van een beginfase waarin de stad zo’n honderdtal terrassen op de Marnixplaats, Oude Koornmarkt en Jan Blomstraat van nagels voorziet. De rest volgt geleidelijk aan. “Het zal ruim een jaar duren vooraleer de terrasnagels overal aanwezig zijn. Er zullen ongeveer om de meter nagels in de grond worden getikt.”
Volgens Kennis heeft deze nieuwe regel voor verschillende partijen voordelen. “Ten eerste weet de controleur nu wat er vergund is en binnen welke grenzen die terrassen moeten staan. Als tweede heeft ook de eigenaar van de zaak er een permanent zicht op. Die moet niet telkens weer een plan bovenhalen.”
“Als derde partij is het volgens mij ook belangrijk dat de klant op de hoogte is zodat er zelfregulering ontstaat en de klant weet of hij op de juiste plaats zit. Als vierde is er nog de buurtbewoner. Nu kan hij checken of alles conform de vergunning verloopt. Op die manier proberen we het voor iedereen makkelijker te maken.”
Duidelijkheid en coördinatie
Op en rond de Marnixplaats reageren horeca-uitbaters alvast enthousiast. “In het weekend is het vaak vechten om een plaatsje, zeker bij de cafés. Die drukte hypothekeert vaak een vlotte doorgang ”, vertelt Peter Michaels, eigenaar van Lucy Chang.
“Het is goed dat er nu eindelijk een eenduidige maatregel wordt getroffen, al verandert er in ons geval niet al te veel. Als restaurant blijven we overwegend gespaard van klachten omdat mensen aan tafel blijven zitten. Los daarvan ben ik opgetogen met het plan: het schept een duidelijk algemeen kader voor alle partijen.”
Michiel Thijs van Vitrin treedt zijn buurman bij. “Die duidelijkheid en coördinatie zijn welgekomen. Nu weet iedereen wat wel mag en wat niet. Tot op heden was de regelgeving een ietwat grijze zone. Op de steeds populairdere Marnixplaats durfde dat wel eens voor problemen zorgen.”
“Op drukke momenten schuiven klanten naar eigen goeddunken een stoeltje bij. Af en toe met opmerkingen van voorbijgangers tot gevolg, en zeker niet altijd onterecht. Uiteindelijk is zo’n euvel snel verholpen, maar dankzij de nagels in de grond kunnen we binnenkort zulke discussies eenvoudig kortsluiten.”